Hållbara och framtidssäkrade Stuveriet tillför ny dynamik till Masthuggskajen

Våren 2022 stod den sexton våningar höga kontorsfastigheten  Stuveriet klar för inflyttning i Masthuggskajen. Stuveriet sticker  ut och tar för sig i stadsrummet med sin blåa fasad i återvunnen aluminium. Det nya kontorshuset är Stena Fastigheters första  bidrag till utvecklingen av Masthuggskajen. Framöver kommer  en ny halvö med bostäder och kontorsfastigheter att byggas.

bild

AV: ANNIKA WIHLBORG  |  ILLUSTRATION: STENA FASTIGHETER

Stuveriet är en modern byggnad som både är en kontorsfastighet och en mötesplats. I gatu-plan finns BodyBuddy café som är öppet är alla. På plan tretton finns ett orangeri med konferensmöjligheter samt en terrass med en  hänförande utsikt över hamninloppet. Utöver Stuveriet har Stena Fastigheter dessutom adderat två nya  våningsplan på grannfastigheten, som är en befintlig kontorsbyggnad från 1960-talet.  Sammanlagt har projektet resulterat i drygt 10 000 nya kvadratmeter.

FASAD AV ÅTERVUNNEN ALUMINIUM
Stuveriet har ritats av Erdegard Arkitekter, som designat en hållbar byggnad med en unik  karaktär. Den askblå fasaden är  tillverkad av återvunnen aluminium och byggnadens karakteristiska silhuett är utformad för att  hantera typiskt Göteborgsväder. Regn och vind ska kunna svepas med snarare än mot den  Stuveriets rundade form. Taket täcks av sedum-gräs och solceller och högst upp finns även en takterrass. Utöver ett traditionellt garage finns även dusch- och omklädningsrum samt  parkeringsutrymmen för cyklar för medarbetare som cykelpendlar till jobbet. 

MILJÖCERTIFIERING
Stuveriet präglas av högt ställda hållbarhetsmål, ambitionen är att fastigheten ska miljöcertifieras enligt LEED Platinum. Dessutom är Masthuggs-kajen certifierade enligt City Lab Action och har belönats med vinst i Sweden Green Building Award i kategorin City Lab. ■

bild