Haga hjärta Linné - Ett nytt liv för Skanstorget

Foto: Axel Berntsson / Unsplash

Ernst Rosén AB, i samarbete med Urbanivation och arkitektkontoret OKIDOKI, deltog i markanvisningstävlingen för Skanstorget med förslaget "Haga hjärta Linné". Mer än 4 000 göteborgare röstade via Bank-ID, och i januari 2022 inleddes planprocessen.

Projektets vision är att återgöra Skanstorget till ett levande torg, stärka platsens karaktär och tillgodose riksintresset samt kulturmiljön. Samtidigt ska ett nytt kvarter byggas med bostäder, verksamhetslokaler och en förskola.

Tillsammans med Stadsbyggnadsförvaltningen och Exploateringskontoret, samt i dialog med myndigheter och byggnadsantikvarisk expertis, har förslaget anpassats för att bevara kulturmiljön. Torgets yta har utökats, och kvarteret har en tydlig koppling till Kommendantsängens byggnadsordning. Utformningen inspireras av klassisk arkitektur och ska harmoniera med den befintliga bebyggelsen.

I förslaget sänks parkeringsplatser ner i ett underjordiskt garage, vilket gör att torget åter kan bli en grön och bilfri mötesplats som tydligt inramar kvarteret, förskolan och Haga. Det nya torget, som omfattar cirka 4 000 kvadratmeter, kommer att placeras i den norra delen av Skanstorget och utgör ungefär hälften av den nuvarande ytan. Under arbetet med detaljplanen har det varit avgörande att säkerställa att projektet respekterar det riksintresse som finns för kulturmiljövård.

Den föreslagna detaljplanen syftar till att skapa ett nytt bostadskvarter med cirka 140 lägenheter samt levande bottenvåningar med lokaler för caféer, restauranger och butiker. Det urbana stråket längs Övre Husargatan får en naturlig förlängning och Husargatan kopplas samman med Övre Husargatan. Bostäderna kommer att bestå av en blandning av bostadsrätter och hyresrätter.

Planen inkluderar även en ny förskola med fyra avdelningar och en stor gård med en lekplats i naturmiljö som kan användas av allmänheten på kvällar och helger. Förskolan kommer att spegla Hagas träbyggnation med sadeltak och utformas i enlighet med hur Göteborg historiskt har bebyggt sina bergsslänter.

Samrådet för den nya detaljplanen för Skanstorget har inletts och pågår till den 5 november.

Fakta om Haga hjärta Linné:

  • 140 bostäder
  • Verksamhetslokaler i bottenvåning
  • Förskola med fyra avdelningar
  • Bilfritt, grönt och levande torg
  • Utvecklas och byggs av Ernst Rosén AB i samarbete med Urbanivation och OKIDOKI Arkitekter.