Från pandemi till priskorrigering - Bostadsmarknadens utveckling

Pressbild: Fastighetsbyrån

Under de senaste åren har bostadsmarknaden präglats av ett historiskt stort utbud och avvaktande köpare. Trots en svag marknad har priserna på bostadsrätter i Sverige ökat både på ett och fem års sikt, enligt ny statistik sammanställd av Fastighetsbyrån. Prisutvecklingen varierar dock avsevärt mellan olika län och kommuner. Västerbottens län har haft den största ökningen under de senaste fem åren, med 28 procent, medan priserna i Västernorrlands län endast har stigit med 3 procent. På kommunnivå har Vadstena sett den största ökningen på hela 114 procent, medan Oxelösund har haft en nedgång på 44 procent.

Fastighetsbyrån, Sveriges största mäklarkedja, har använt siffror från Svensk Mäklarstatistik för att analysera prisutvecklingen på bostadsrätter i Sverige både på fem och ett års sikt. Resultaten visar att genomsnittliga priser på bostadsrätter har ökat med 18 procent på riksnivå under de senaste fem åren, och alla län har upplevt en positiv prisutveckling under denna period.

Ser vi till det senaste året har bostadsrättspriserna i Sverige ökat med i genomsnitt 4 procent, där 18 av Sveriges 21 län visar på en positiv utveckling. Statistiken avslöjar dock betydande skillnader mellan olika delar av landet.

– De senaste fem åren har varit turbulenta på bostadsmarknaden, med kraftiga prisuppgångar under pandemin, följt av en trög marknad på grund av kriget i Ukraina, inflation och räntehöjningar. Trots det stora utbud vi har sett under ett par år nu, ser vi att priserna stiger både på fem och ett års sikt. Utvecklingen varierar dock avsevärt mellan olika kommuner, mer än tidigare. För bostadskonsumenten är det viktigt att ha koll på förutsättningarna för att köpa eller sälja, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

– Vi har fortfarande ett mycket stort utbud och förväntar oss inga ytterligare prisökningar i år. Men nästa år kan sänkta räntor skapa förutsättningar för fler affärer, ett mer balanserat utbud och en viss prisuppgång, fortsätter Johan Engström.

Länstoppen – Västerbottens bostadsrätter i topp
På länsnivå har Västerbotten den största procentuella prisökningen, med 28 procent över fem år. Dalarnas län kommer på andra plats med en ökning på 23 procent, följt av Blekinge län med 20 procent. Västernorrlands län har haft den svagaste utvecklingen med endast 3 procent.

Kommuntoppen – Vadstena dubblerar
På kommunnivå har bostadsrätterna i Vadstena, belägen i Östergötlands län, upplevt den största prisökningen med hela 114 procent under de senaste fem åren. Karlsborg i Västra Götalands län följer på andra plats med 110 procent, medan Ljusdal i Gävleborgs län ligger på tredje plats med en ökning på 97 procent. Prisutvecklingen varierar kraftigt mellan kommunerna. I botten hamnar Oxelösund i Södermanlands län, där priserna istället har minskat med 44 procent under samma period.

– Marknaden har varit mycket ojämn under de senaste åren, med vissa objekt som har ökat markant i pris. Särskilt under pandemin såg vi en stark prisuppgång, vilket har påverkat marknaden här. Vadstena liknar Visby, där många från storstäder väljer att flytta när de går i pension. Bostadsrätter i närheten av stadskärnan, särskilt nära slottet och Vätterns strand, har blivit särskilt eftertraktade och har ökat mest i värde, säger Marcus Spetz, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån Motala/Vadstena.