Energiföretagen varnar - Skatteverkets förslag kan höja elproduktionens skatteuttag med 1,5 miljarder kronor

Foto: Energiföretagen

Energiföretagen reagerade den 17 juni på Skatteverkets förslag till beräkningsgrunder för fastighetstaxering av elproduktion inför den allmänna fastighetstaxeringen 2025, AFT25. Skatteverkets förslag innebär en kraftig ökning av fastighetsskatteuttaget för svensk elproduktion, uppskattningsvis med 1,5 miljarder kronor per år. En särskilt markant höjning föreslås för kärnkraften, där riktvärdena skulle öka med 666 procent.

Enligt Energiföretagen leder Skatteverkets förslag till dramatiska höjningar av fastighetsskatteuttaget för elproduktionen, vilket kan förhindra och fördyra nödvändiga investeringar för elektrifiering inom industri och transporter. De ifrågasätter användningen av 2022 års exceptionellt höga elpriser i beräkningarna, vilket de anser vara oförsvarbart då dessa priser inte återspeglar en långsiktig marknadsvärdering för elproduktionen.

Erik Thornström, expert på styrmedel och skatter på Energiföretagen Sverige, påpekar att den föreslagna ökningen av riktvärdena för kärnkraft skulle leda till en årlig skattehöjning på cirka 400 miljoner kronor, vilket kan motverka planerna på att utöka kärnkraftskapaciteten. Han understryker att regeringen behöver agera för att säkerställa mer realistiska taxeringsvärden som speglar marknadsförhållandena.

Energiföretagen betonar även behovet av en bred utvärdering av fastighetstaxeringen av elproduktionsanläggningar, med tanke på betydande brister i det nuvarande regelverket. De menar att dagens taxeringsmodell inte är anpassad för den omfattande utbyggnad av elproduktion, inklusive kärnkraft och havsbaserad vindkraft, som behövs framöver.

Slutligen påpekar Energiföretagen att grundprincipen i fastighetstaxeringen är att taxeringsvärdena ska utgöra 75 procent av marknadsvärdena, och att Skatteverkets föreslagna beräkningsmetod leder till obevekliga och orimliga skattehöjningar som måste rättas till av regeringen.