Energioptimering för kommersiella fastighetsägare med Buddy Energy

Budde Energy styrelse. Foto: Buddy Energy

Nu lanserar Buddy Energy sina tjänster inom grön energiomställning och energioptimering för kommersiella fastighetsägare. Bakom denna lösning står Vectura Fastigheter, BRA Bygg (Billström Riemer Andersson Bygg AB) och Broods, alla med erfarenhet inom både fastigheter och energioptimering. "För att klara den gröna energiomställningen, som är helt nödvändig i närtid, krävs nytänkande, samverkan och fler incitament för genomförande. Det är grunden i Buddy Energy," säger Per-Henrik Persson, VD Buddy Energy.

Sveriges energisystem står inför stora utmaningar och elproduktionen behöver minst dubbleras för att samhället och näringslivet ska ha stabila förutsättningar samt klara energiomställningen. Ett välfungerande energisystem kräver tillräcklig produktion, effekt, överföringskapacitet, flexibilitet och lagring.

"Alla tre ägarbolagen har lång erfarenhet av fastigheter, vilket också innebär en direkt förståelse och påverkan av elförsörjningen och dess prissättning. Vi har på nära håll sett utmaningarna med elförsörjning, skenande elpriser och en framtid där efterfrågan på fossilfri el vida överstiger dagens kapacitet. Vi var tvungna att söka ny kunskap och tänka nytt," berättar Joakim Garfvé, personen bakom idén.

Under 2023 har Buddy Energy etablerat tre pilotprojekt vid Bromma sjukhus i Stockholm, Gårdschips fabrik i Laholm och kontorshuset Nodi i Göteborg. Nu lanseras tjänsterna i hela Sverige med primär fokus på fastighetsägare som aktivt vill bidra till grön energiomställning och energioptimering.

"Vi ser redan nu en stor efterfrågan hos våra kunder, både vid nyproduktion och ombyggnation," säger Magnus Riemer, Koncernchef BRA AB.

Med en helhet av funktion och konkreta lösningar, kan elförbrukningen och inköp av el styras till tider när det är mest gynnsamt. Samtidigt bidrar fastigheten till att stabilisera frekvensen och balansera elnätet.

"En av de mest unika delarna är att Buddy Energy finansierar investeringen för fastighetsägaren. Det skapar förutsägbarhet som uppskattas, samtidigt som fastighetstaken bidrar till nya inkomstkällor," fortsätter Per-Henrik Persson.

Oavsett specifik lösning för energikälla eller batterilagring, blir resultatet "lokalproducerad" energiförsörjning som avlastar och balanserar elnätet. Samtidigt energioptimeras fastigheterna för att bidra till klimatmål och nya regelverk, där hyresgäster kan följa energieffektiviseringen i realtid.

"Fastighetsägare vill vara långsiktiga, inte ta för stor risk, och bidra till lokal, lönsam och hållbar samhällsutveckling. Vi vet hur vi skapar förutsättningarna för konkret genomförande med syfte att ställa om samhället till fossilfrihet, samtidigt som vi bevarar värden i fastigheter som är oberoende av nuvarande energisystem. Det är anledningen till att Buddy Energy existerar. Vi vill bidra till och möjliggöra den nödvändiga transformationen genom kunskap, nya funktioner och smart samverkan. Vinnarna blir samhället och framtida generationer," avslutar Petter Ekevärn, VP Project Development, Innovation and Sustainability Vectura Fastigheter.