Mot nettonoll utsläpp - Einar Mattssons åtagande för en fossilfri byggsektor

Foto: Zac Wolff / Unsplash

För att nå nettonoll utsläpp av växthusgaser till 2045 krävs betydande ansträngningar och förändringar inom bygg- och anläggningssektorn. Därför stöder koncernen återigen den uppdaterade färdplanen för en fossilfri bygg- och anläggningssektor.

Den första färdplanen för fossilfri konkurrenskraft inom bygg- och anläggningssektorn togs fram 2018, och Einar Mattsson var tidigt med på tåget. Sedan dess har sektorn gjort stora framsteg och färdplanen har nu uppgraderats. Målet är att halvera klimatutsläppen till 2030 och nå nettonoll utsläpp av växthusgaser till 2045.

Johanna Wikander, hållbarhetsutvecklingschef, kommenterar: "Färdplanen är stark eftersom nyckelaktörer i värdekedjan har varit delaktiga i dess utformning. Den utgör ett betydelsefullt stöd både för branschen och för vårt eget klimatarbete. Det är därför självklart för oss att återigen ställa oss bakom färdplanen."

Einar Mattsson arbetar intensivt för att uppnå färdplanens och sina egna hållbarhetsmål. Med kontroll över hela livscykeln för bostadshus, inklusive byggande och fastighetsförvaltning, har koncernen goda förutsättningar att arbeta med ett holistiskt perspektiv mot målet. Digitalisering spelar en viktig roll för att påskynda och effektivisera hållbarhetsarbetet.

Einar Mattsson, som är en av grundarna till KTH Live-In Lab och Dig-IT Lab, driver även egen forskning för att utveckla idéer och tekniska lösningar som gynnar hela fastighetssektorn.

Koncernen samarbetar aktivt med andra aktörer inom bygg- och fastighetssektorn för att nå färdplanens ambitiösa mål. Samarbeten som HS30, med deltagare från bostadsutvecklingssektorn i Mälardalen, samt engagemanget i Fastighetsägarnas Hållbarhetsråd, där Johanna Wikander för närvarande är ordförande, är exempel på detta samarbete.