Från kris till återhämtning - Bostadsmarknaden i förändring

Foto: Svensk Fastighetsförmedling

Från de två tidigare rekordåren för bostadsbyten till de två sämsta åren i modern tid, så markerar 2024 istället början på en återhämtning och en gradvis återgång till en mer stabil bostadsmarknad. Under hösten förväntas en mer aktiv marknad, följt av stigande priser under 2025.

De senaste fyra åren har bostadsmarknaden påverkats av extraordinära omständigheter såsom pandemi, krig i Europa, komponentbrist, höga elpriser, höjd styrränta och ökande inflation. Åren 2020 och 2021 såg en ovanligt hög aktivitet på marknaden med en stor volym bostadsbyten, drivet av pandemins inverkan på boendesituationen. Det följdes av en period av osäkerhet som resulterade i kraftigt fallande bostadspriser och minskat antal affärer under 2022 och 2023.

Under 2023 sjönk antalet bostadsaffärer till samma nivå som för 20 år sedan, trots att befolkningen ökat med två miljoner sedan dess, vilket motsvarar en nedgång liknande den under den ekonomiska krisen på 90-talet. Enligt Erik Wikander, vice VD på Svensk Fastighetsförmedling, har vi sett en förändring sedan början av 2024.

"Starten av 2024 präglas av ökad framtidsoptimism, drivet av minskad inflation och diskussioner om framtida räntesänkningar. Redan den första sänkningen av styrräntan i början av maj har haft en positiv effekt på bostadsmarknaden med ökat intresse från både säljare och köpare. Antalet bostadsförsäljningar under första halvåret 2024 pekar mot ett normalår, även om återhämtningen knappt börjat", säger Erik Wikander.

"Det finns en betydande underliggande flyttvilja, särskilt hos de som avvaktat under de osäkra åren 2022 och 2023. Nyproduktionen av bostäder har minskat drastiskt, vilket ökar trycket på andrahandsmarknaden och kan driva upp priserna på attraktiva bostäder", fortsätter Erik.

"Storstadsområden och satsningar inom Green Tech förväntas fortsätta ha hög efterfrågan. Infrastrukturprojekt, särskilt spårbundna, kommer att påverka pris- och tillgångsutvecklingen på bostadsmarknaden framöver", säger Erik Wikander.

Under hösten 2024 förväntas fler genomförda bostadsaffärer och en gradvis starkare svensk ekonomi under 2025. Ytterligare räntesänkningar förväntas öka aktiviteten och priserna förväntas tydligare uppåt under 2025. Prisökningarna prognostiseras vara mellan 3–5 procent under 2024 och ungefär 5 procent under 2025, med stora lokala variationer beroende på arbetsmarknadsförhållanden och utvecklingsprojekt.

Råd till konsumenter på bostadsmarknaden:

  1. Noggrant överväg vad som är viktigt för ditt framtida boende.
  2. Längre försäljningstider ger tid för välgrundade beslut.
  3. Försök agera på samma marknad för att minimera effekterna av prisfluktuationer.
  4. Se bostadsaffärer som långsiktigt fördelaktiga, särskilt med en ökande befolkning och låg nybyggnation.
  5. Tidig kontakt med mäklare kan hjälpa dig att prioritera rätt kriterier och förbereda för både försäljning och köp.
  6. Marknaden är för närvarande balanserad mellan köpare och säljare.