Fasadteglet till prisnominerad församlingsgård levereras av Wienerberger

Foto: Wienerberger

Snart tillkännages vinnarna av Årets Fasad 2022 och ett av de nominerade bidragen är Torns församlingsgård i Stångby. White Arkitekter står bakom projektet och arkitekten Rebecka Wijk betonar att en växande by nu har fått en mötesplats som erbjuder trygghet och värme – där arkitekturen förankras i skånsk byggnadstradition och fasaderna kombinerar det klassiska med det moderna.

Den 10 november utses vinnaren av Årets Fasad 2022 och ett av de nominerade projekten är Torns församlingsgård, utformat av White Arkitekter. Projektet består av en om- och tillbyggnad, där man byggt om den tidigare församlingssalen till kontorslokaler för personalen och byggt till två nya volymer för att ge plats till bland annat barn- och ungdomsverksamhet samt en ny församlingssal.

Till den nya församlingsgården har Wienerberger levererat fasadtegel och skärmtegel i mörkröda nyanser, som kombinerat med en traditionell byggnadsform har skapat ett samtida uttryck med skarp siluett.

bild
Foto: Wienerberger.

Ett enhetligt uttryck

För att byggnaden ska kännas naturlig i omgivningen valde White Arkitekter att klä husets fasader med ett mörkrött fasadtegel med rostfärgade nyanser, som är murat i vilt förband. Murverket är homogent, utan rörelsefogar eller konsoler. Till taket valde man skärmtegel från Wienerbergers serie URBAN, som ger byggnaden ett enhetligt och modernt uttryck. Samtidigt jobbade White Arkitekter bland annat med ett traditionellt gavelmotiv samt ett takfönster i nock, som båda ger ljus in i församlingssalen och smälter samman med den bredvidliggande gamla prästgården. Det är även ett av de attribut som gör att man läser in svenska kyrkan i arkitekturen. Rebecka Wijk, ansvarig arkitekt på White Arkitekter, berättar:

- Färgmässigt passar det mörkröda fasadteglet in i det befintliga Stångby, som är ett stationssamhälle med gamla 1900-talshus som präglas av en stark tegeltradition. Vi ville också att fasad och tak skulle hänga ihop och skapa en tydlig helhet, vilket det gör tack vare kombinationen av Wienerbergers fasadtegel och skärmtegel. Tillsammans med det branta taket signalerar även gavelns fönster med korsmotiv i fiberbetong att det är svenska kyrkans lokaler, men utan att kännas som en kyrka.

Hon fortsätter:

- Både material och form återspeglar en skånsk byggnadstradition, men med ett modernt uttryck. Att välja Wienerberger var enkelt eftersom vi tyckte att tegelstenen hade en så fin karaktär och att det passade in färgmässigt med skärmteglet. Det blev väldigt fint och vi gillar att fasaderna kombinerar det traditionella med något mer nutida.

bild
Foto: Wienerberger.

Tradition möter framtid

Den nya församlingsgården ligger mellan det gamla stationssamhället och den kommande bebyggelsen och tack vare de nya lokalerna har församlingen fått en inbjudande miljö att välkomna både små och stora till. Nu står de som ett av de nominerade bidragen att vinna Årets Fasad 2022 i kategorin för nybyggnation.

- Det är jättekul att projektet uppmärksammas i Årets Fasad. Det är ett projekt som har varit roligt att jobba med och där vi har byggt upp en god relation till beställaren, Lunds pastorat, till personalen i församlingen och även de som har varit och byggt på plats. Vi har haft en bra dialog med alla parter och det är kul att alla involverade yrkeskategorier, från oss arkitekter till murare och leverantörer, blir uppmärksammade, berättar Rebecka Wijk och avslutar:

- Tanken var att skapa en mötesplats för hela Stångby, där tradition kan möta framtid. Den träklädda församlingssalen präglas av värme och ljus, med mycket möjligheter för ut- och inblickar, och den mörkröda vackra fasaden passar perfekt in i ett växande Stångby. Vi är väldigt glada att vi har fått vara delaktiga.