Priserna på fritidshus har ökat mer än både villor och bostadsrätter under de senaste fem åren. En ny sammanställning från Bjurfors, baserad på statistik från Svensk Mäklarstatistik, visar att fritidshuspriserna i genomsnitt har stigit med 30 procent sedan 2019.
Dock varierar utvecklingen kraftigt mellan olika län – vissa har sett betydande prisökningar medan andra knappt förändrats.
Sedan 2019 har fritidshuspriserna ökat i samtliga län, med den största uppgången i Kronobergs län, där priserna stigit med hela 50,8 procent. Därefter följer Västernorrlands län (+48,9 procent) och Jämtlands län (+45,1 procent). I andra änden av skalan finns Uppsala län, där prisökningen varit mer blygsam på 10,4 procent. Stockholms län och Västra Götalands län har också haft en mer dämpad utveckling, med ökningar på 23,2 respektive 23,3 procent under femårsperioden.
– Fritidshusmarknaden har visat sig motståndskraftig trots den osäkra ekonomiska situationen de senaste åren, åtminstone när det gäller priserna. Detta beror delvis på att säljare av fritidshus ofta har en stabil ekonomi och är mindre påverkade av konjunktursvängningar. Många fritidshus är dessutom obelånade och ägs gemensamt inom familjer, vilket gör att kostnaderna delas upp. Eftersom fritidshus inte är en del av de traditionella flyttkedjorna har säljare också större möjlighet att avvakta rätt pris, säger Fredrik Kullman, vd på Bjurfors.
Störst prisökning i Norrbotten det senaste året
Ser man enbart på prisutvecklingen det senaste året har fritidshusägare i Norrbotten, Västernorrland och Örebro sett de största uppgångarna. I Norrbotten har priserna ökat med hela 17,4 procent, medan Västernorrland och Örebro haft ökningar på 11,1 respektive 9,3 procent. Samtidigt har Blekinge län noterat den största nedgången, med en prisminskning på -13,8 procent.
Även på kommunnivå finns stora skillnader. I Skellefteå har priserna stigit med 25,1 procent under 2024, i Storuman med 15,2 procent och i Österåker med 11,1 procent. I kontrast har Sölvesborg haft den största prisnedgången på -19,1 procent, följt av Heby (-14,9 procent) och Hässleholm (-10,6 procent).
– Intresset för fritidshus ökar tydligt inför sommaren, och vi ser redan nu att många börjar leta. De förbättrade räntelägena jämfört med förra året kan dessutom bidra till att priserna fortsätter uppåt under våren. Samtidigt har många fritidshusägare sett en rejäl värdeökning på sina fastigheter de senaste åren, säger Fredrik Kullman.
Om statistiken
Sammanställningen baseras på helårssiffror från Svensk Mäklarstatistik. Jämförelsen visar både den senaste femårsutvecklingen (2019–2024) och prisförändringen det senaste året (2023–2024).