Mikroskog i Ekostaden Augustenborg

Pressbild: MKB Fastighets AB

I ett samarbete mellan MKB Fastighets AB och Naturskyddsföreningen Malmö planeras en mikroskog i Ekostaden Augustenborg. Projektet syftar till att öka den biologiska mångfalden, skapa socialt värde och erbjuda en grön oas för de boende och skolorna i området.

Mikroskogen ska planteras med hjälp av Miyawaki-metoden, en metod som snabbt skapar självreglerande skogsekosystem. Det här blir första gången metoden används i Sverige med svenska växter. Skogen kommer att bidra till funktioner som klimatreglering, hantering av dagvatten och rekreation. På lång sikt är tanken att skogen ska fungera som en fristad för djur och växter och stödja Malmös gröna ytor.

Ett projekt med socialt engagemang
Projektet handlar om att skapa en grön miljö och involvera lokalsamhället. Boende och skolklasser kommer att delta i planteringen av skogen, vilket ska skapa en starkare koppling till naturen och öka förståelsen för biologisk mångfald.

– Målet är att skapa en plats där människor och natur kan samverka, och att öka respekten för naturen. Här kan barn leka, vuxna koppla av och alla njuta av naturens ro, säger Elin Fänge, landskapsarkitekt och projektledare på MKB.

En skog för framtiden
Mikroskogen i Ekostaden Augustenborg är ett långsiktigt projekt. Skogen förväntas nå full mognad om 20–30 år och kommer att vara självreglerande efter tre år. Den kommer att täcka en yta på minst 200 kvadratmeter och designen kommer att inkludera alla växtskikt – från mark till trädtoppar – med målet att efterlikna naturliga skogar så mycket som möjligt.

Trots att Miyawaki-metoden rekommenderar att undvika gallring för att bevara skogens naturliga dynamik, kommer mikroskogen i Ekostaden Augustenborg att gallras nära gångbanorna för att säkerställa tillgång och trygghet. Gallringen kommer att göras med försiktighet för att påverka skogens funktioner så lite som möjligt.

– Mikroskogar är viktiga för städer som saknar naturliga ytor. Genom att skapa detta habitat skapar vi inte bara boplatser utan också förbindelser för olika arter som lavar, växter, svampar, insekter, fåglar och andra djur, säger Gustaf Ringsberg, miljövetare och biolog samt projektledare på Naturskyddsföreningen Malmö.

Den 27 februari hålls det första informationsmötet. Alla boende i Augustenborg och andra Malmöbor som är intresserade av Naturskyddsföreningens mikroskogsgrupp är välkomna.