Sverige leder utvecklingen i fastighetsmarknaden – JLL Nordic Outlook Vår 2025

Pressbild: JLL

Efter en längre period med svag utveckling inom fastigheter markerade 2024 en tydlig vändning. Lägre marknadsräntor, tillsammans med bättre tillgång på kapital genom banksystemet och obligationsmarknaden, ökade riskviljan. Trots global osäkerhet och fortsatt låg tillväxt bidrog de förbättrade finansieringsvillkoren till en gradvis ökning av transaktionsvolymerna, med en total uppgång på över 30 procent i Norden.

  • 2025 ser vi att fastighetscykeln har vänt. Investerarbasen har breddats och skillnaden i prisförväntningar mellan köpare och säljare har blivit lättare att hantera. De förbättrade finansieringsvillkoren och den förväntade tillväxten, som förväntas överträffa andra stora europeiska marknader, gör att Sverige framstår som en attraktiv marknad för investeringar, säger Thomas Persson, Head of Capital Markets Nordics.

  • Sverige är ett unikt fall internationellt när det gäller hybridarbete, med en tydlig preferens från större arbetsgivare att kontorsarbete är att föredra. Nästan hälften av de stora svenska företagen har en policy som kräver kontorsnärvaro fem dagar i veckan, vilket är det högsta i Europa, säger Erik Nyman, Head of Research Sweden.

Trots variationer mellan olika geografiska områden och marknadssegment bedömer vi att fastighetskonjunkturen har vänt. Enligt JLL:s senaste Global Sentiment Survey såg vi i slutet av 2024 det starkaste resultatet på nästan tre år, och de flesta deltagarna förutspår att förhållandena kommer att förbättras ytterligare under de kommande sex månaderna.

När 2025 inleds står fastighetsbranschen i Norden och globalt inför nya utmaningar, bland annat geopolitiska spänningar, ekonomiska påfrestningar, klimatfrågor och förändrade arbetsmetoder. Framtidens arbetsliv, med frågor om arbetslösningar och metoder, är mer relevant än någonsin. Detta sker samtidigt som organisationer och företagsledare strävar efter produktivitetsökning och tillväxt, och hur de bäst ska stötta sina medarbetare.

I vårens rapport lyfter vi bland annat dessa förändringar ur ett svenskt perspektiv, med hjälp av JLL:s "Future of Work"-undersökning som samlat svar från över 2 300 beslutsfattare inom fastigheter från 25 länder världen över.

I den senaste upplagan av JLL Nordic Outlook kan du läsa om:

  • Resultaten från JLL:s "Future of Work"-undersökning
  • Tillväxtutsikter i de nordiska länderna, där Sverige förväntas överträffa tillväxten i euroområdet
  • De noterade företagen i Norden, som liksom internationella kollegor hade ett svagt fjärde kvartal, med stora skillnader i aktiemarknadens värderingar beroende på fastighetstyp, finansiell struktur och ägande
  • De nordiska transaktionsvolymerna, som ökade med över 30 procent under 2024, främst drivna av Sverige och Norge
  • Utvecklingen inom olika fastighetssegment på olika geografiska marknader i Norden, samt en djupdykning i hotellmarknaden.