Så byggdes SeSols fasad - Kreativa lösningar på tekniska utmaningar

Foto: Steff Steen

Bakom den unika och iögonfallande fasaden på SeSols nya huvudkontor ligger ett gediget arbete och ett nära samspel mellan flera aktörer. Tobias Scholtzé från GlasLindberg delar här med sig av de utmaningar, lösningar och stoltheten som präglade skapandet av denna unika byggnad.

När GlasLindberg fick en förfrågan från sin återkommande kund YLAB, kunde Tobias och hans team inte ana projektets omfattning.

– Min kontakt Josef Abrahamsson hörde av sig och undrade om vi ville lämna en offert på tre fasader och ett entréparti. I det skedet insåg vi inte hur stort projektet faktiskt var eller vad det skulle innebära, berättar Tobias.

En av projektets mest utmanande och fascinerande delar var designen på SeSols fasad.

– Arkitektens design är både spännande och ovanlig. Glasens storlek var en särskild utmaning – de mätte 2000 mm i bredd och 3700 mm i höjd. Det krävde mycket fundering, särskilt kring de glas som var spetsformade nedåt. Tidigt diskuterades möjligheten att dela fasaden vid bjälklagen för att minska glasens höjd, men det förslaget avfärdades av både arkitekten och slutkunden SeSol. Och tur var väl det, säger Tobias med ett leende.

Projektet innebar också flera tekniska utmaningar.

– Framför allt var det en utmaning att få glasmötena för de triangulära glasen att fungera, så att spetsarna inte skulle belasta profilen under. Vi fick justera glasens form något för att undvika att spetsarna blev för skarpa. Trots svårigheterna är vi väldigt stolta över att ha levererat en fasad som är spektakulär utan att vara onödigt komplicerad. Visst var vi nervösa under de första glasningsdagarna, men allt gick bättre än väntat.

Tobias framhåller också betydelsen av ett starkt samarbete.

– Vi hade ett mycket bra stöd från en engagerad och skicklig platsledning, med Anton Edman från YLAB i spetsen. Utan deras samarbete hade projektet inte blivit det som vi ser idag, avslutar Tobias.