Fastighetsföretag ser digitala lösningar som vägen till hållbarhet

Pressbild: Schneider Electric Sverige AB

Fastighetsföretag ser digitala lösningar som en nyckel till att göra byggnader mer energismarta. Enligt Schneider Electrics senaste undersökning anser 60 procent att digitalisering är avgörande för att skapa hållbara och energieffektiva byggnader, men många är osäkra på hur detta ska genomföras.

I dagsläget står fastigheter för cirka 40 procent av EU:s totala energianvändning. För att uppfylla de klimatmål som fastställts i EU:s nya direktiv krävs omfattande insatser för att energieffektivisera byggnader. Undersökningen visar att det finns ett stort behov av expertis och ökat samarbete för att nå detta mål.

Fastighetsbranschen har stor tilltro till digitala lösningar, men det finns också hinder som kan bromsa utvecklingen av mer energieffektiva och hållbara byggnader:

  • 60 procent anser att digitalisering har stor potential att förbättra byggnaders energieffektivitet och hållbarhet.
  • 70 procent anser att regleringar och lagkrav kan försena processen, 60 procent pekar på finansiering eller interna resurser som problem, och hälften saknar kunskap om hur omställningen ska genomföras.

– Undersökningen visar att fastighetsföretag behöver mer kompetens och samarbete. På Schneider Electric har vi både kunskap och teknik för att hjälpa till, men för att hålla tekniken uppdaterad krävs ökat samarbete. Vi öppnar upp våra lösningar och samarbetar nu mer med lokala partners. Genom detta kan vi snabbt förbättra supporten, minska kostnaderna och hjälpa våra kunder att följa EU:s hållbara och digitala färdplan. På längre sikt underlättar detta även finansieringen, vilket är en stor utmaning, säger Charly Lupart, Vice President Digital Energy på Schneider Electric Sverige.

Bristen på expertis och kunskap syns även i efterlevnaden av EU:s direktiv om hållbarhetsrapportering (CSRD). Av de fastighetsföretag som hört talas om regelverket anser hälften att de behöver mer information för att följa det. Tre fjärdedelar önskar fler utbildningsmöjligheter, och 25 procent behöver extern konsultstöd för rapporteringen.

– Många företag efterfrågar rådgivning i dessa frågor. Vi möter detta behov genom att satsa på ökat samarbete med lokala aktörer. Genom att använda fjärrstyrda lösningar kan vi snabbare genomföra energirenoveringar och våra lokala partners kan sköta det praktiska underhållet. Det sparar tid och sänker driftkostnader, vilket ger företag större möjlighet att snabbare bli energieffektiva och hållbara, avslutar Charly Lupart.