Skyldigheter och rättigheter vid en fastighetsöverlåtelse

Foto: Jakub Żerdzicki / Unsplash

Vid en fastighetsöverlåtelse har säljaren både skyldigheter och rättigheter som regleras av lagstiftning och praxis. Att förstå dessa är avgörande för att säkerställa en smidig och rättvis transaktion. Här följer en kort genomgång av de viktigaste aspekterna.

Säljarens Skyldigheter

Upplysningsplikt

Säljaren har en skyldighet att informera köparen om alla kända fel och brister i fastigheten som kan påverka köparens beslut att genomföra köpet. Detta inkluderar både synliga och dolda fel som säljaren känner till. Underlåtenhet att uppfylla denna plikt kan leda till krav på ersättning eller hävning av köpet.

Vårdplikt

Fram till tillträdesdagen är säljaren skyldig att vårda fastigheten. Detta innebär att säljaren måste se till att fastigheten inte skadas eller försämras under tiden mellan kontraktsskrivning och tillträde. Om fastigheten skadas under denna period kan säljaren bli ansvarig för att återställa den till sitt ursprungliga skick.

Avträda fastigheten

Säljaren måste avträda fastigheten vid den avtalade tidpunkten. Om säljaren inte kan avträda fastigheten i tid, kan köparen ha rätt till ersättning för eventuella kostnader och skador som uppstår på grund av förseningen.

Leverera fastigheten i avtalat skick

Fastigheten ska levereras i det skick som avtalats mellan parterna. Om fastigheten inte uppfyller de avtalade kraven, kan köparen ha rätt till prisavdrag, ersättning eller i vissa fall hävning av köpet.

Överlämna nödvändiga dokument

Säljaren måste överlämna alla nödvändiga dokument som rör fastigheten, såsom bygglov, ritningar, servitutsavtal och andra relevanta handlingar. Dessa dokument är viktiga för att köparen ska kunna göra en korrekt bedömning av fastighetens värde och användbarhet.

Betala eventuella avgifter

Säljaren är skyldig att betala eventuella avgifter som är kopplade till fastigheten, såsom fastighetsskatt och andra avgifter, fram till tillträdesdagen. Detta säkerställer att köparen inte övertar några oönskade ekonomiska åtaganden. Från och med tillträdesdagen tar köparen över ansvaret.

Informera om pågående tvister

Säljaren måste informera köparen om eventuella pågående tvister som rör fastigheten, såsom rättstvister eller tvister med grannar. Detta är viktigt för att köparen ska kunna göra en informerad bedömning av fastighetens juridiska status.

Ansvara för dolda fel

Säljaren kan vara ansvarig för dolda fel i fastigheten som inte upptäckts vid köparens undersökning och som säljaren inte informerat om. Detta ansvar kan gälla i upp till tio år efter köpet, beroende på felets art och omfattning.

Säljarens Rättigheter

Rätt till köpeskillingen

Den mest självklara rättigheten säljaren har är att få den avtalade köpeskillingen vid tillträdet. Om köparen inte kan betala i tid, kan säljaren ha rätt till dröjsmålsränta eller i vissa fall hävning av köpet.

Rätt till avkastning

Säljaren har rätt till avkastning från fastigheten fram till tillträdesdagen. Detta innebär att säljaren kan behålla eventuella inkomster som fastigheten genererar, såsom hyresintäkter, fram till att köparen tillträder.

Rätt till ersättning för skador

Om köparen orsakar skador på fastigheten under besiktning eller annan undersökning, har säljaren rätt till ersättning för dessa skador.

Rätt att avstå från försäljning

Fram till att köpekontraktet är undertecknat har säljaren rätt att avstå från att sälja fastigheten. Detta innebär att säljaren kan dra sig ur förhandlingarna utan att behöva ange någon särskild anledning.

Genom att förstå och följa dessa skyldigheter och rättigheter kan säljaren bidra till en smidig och rättvis fastighetsöverlåtelse. Notera även att många delar av regelverket är dispositiva, vilket innebär att säljaren och köparen kan avtala om andra villkor än de som anges i regelverket, exempelvis avseende köpeavtalet, felansvar, betalning eller tillträde.

Källa: Treschow Partner