Studie av framtidens arbetsplats - Samarbete, koncentration och återhämtning

En inspirerande arbetsmiljö främjar samarbete och kreativitet på kontoret. Foto: Fabege

Med en ökad efterfrågan på ett hållbart och flexibelt arbetsliv skapas nya möjligheter för arbetsgivare att skapa inkluderande och konkurrenskraftiga arbetsplatser. Detta förutsätter att det traditionella kontoret uppgraderas för att bättre tillgodose de varierande behoven hos medarbetarna, vilket framgår av en nyligen genomförd AI-studie på uppdrag av fastighetsbolagen Wihlborgs, Fabege och Diös.

Även om medarbetarnas behov förändras över tid och under arbetsdagen, och därmed kräver olika typer av arbetsmiljöer, framhäver arbetsgivare främst kontoret som en plats för socialt samarbete. Å andra sidan uttrycker medarbetarna en bredare palett av behov med tydlig förväntan om självbestämmande och ökad medvetenhet om det egna välbefinnandet.

I en hybridarbetsvärld kan kontoret fungera som en plats som ger optimala förutsättningar för olika arbetsuppgifter, särskilt om det finns utrymmen där medarbetare kan arbeta ostört eller hämta ny energi.

Några av de viktigaste slutsatserna från studien inkluderar:

  • Kontoret behöver adressera fyra grundläggande behov: samarbete, social interaktion, koncentration och återhämtning.
  • Ett välhanterat kontor kan vara en stark konkurrensfördel för arbetsgivare, fungera som ett rekryteringsverktyg och möjliggöra välbefinnande, inkludering och social hållbarhet för de anställda.
  • Företagen betonar huvudsakligen kontoret som en plats för kreativt samarbete och social interaktion, vilket gör att andra viktiga roller, såsom koncentrerat arbete eller återhämtning, riskerar att förbises. Detta är dock viktigt för många medarbetare som vill arbeta i en hybrid arbetsform.
  • Anställda förväntar sig ökad autonomi och möjlighet till hybridarbete.
  • Sökningar på "Kontorsutformning" har ökat med 220 procent sedan den senaste mätningen 2021 och 587 procent sedan den första 2019, medan sökningar på "Arbeta hemifrån" har minskat betydligt. Det tyder på att fokus nu ligger mindre på var arbetet utförs och mer på vilka anpassningar som behövs på kontoret för att skapa en optimal arbetsmiljö.
  • Behovet av frihet och möjligheten att balansera arbete och fritid för att harmonisera livspusslet är starkt.

Studien, genomförd av Navet Analytics i samarbete med Quilt.ai på uppdrag av fastighetsbolagen Wihlborgs, Fabege och Diös, baseras på data från 10 800 inlägg på sociala medier från både privatpersoner och Sveriges 50 största företag, samt cirka 2,1 miljoner sökningar på Google under perioden oktober 2021-september 2023. Materialet har grupperats och analyserats av en AI-motor och därefter av experter inom områden som analys, antropologi och semiotik.