5 inredningsstilar vi alltid älskat – utan att veta vad de heter

unsplash
unsplash

Det finns de som hävdar att våra hem är förlängningar av oss själva, att val av färg och form speglar något djupt personligt. Precis som kläderna vi bär. Andra menar att hemmet främst ska vara funktionellt. En plats att vila ut, arbeta ifrån eller laga mat i, snarare än ett konstnärligt uttryck. I dragkampen mellan estetik och ändamål uppstår stilar som trotsar genvägar och vågar tänja på gränserna för inredningens möjligheter. Här följer fem unika designriktningar.

 

1. Feng shui, för ett hem i poetisk balans

Det sägs att Feng shui har sina rötter i 3000-talets Kina, före Kristus alltså. Det är en uråldrig tradition där ett hem inte är en samling rum, utan en plats för energi. Elementen vatten, trä, eld, jord och metall ska balanseras i varje vrå. Det handlar om att optimera energiflödena i hemmet.

 

I praktiken kan Feng shui innebära att gardinerna går i mjuka, jordnära toner, att möbler ställs så att människor inte behöver tränga sig förbi skarpa hörn eller att en levande växt placeras där energin känns som mest stillastående. Poängen är att varje sak har sin plats, inte för att fylla ett tomrum, utan för att hela rummet ska andas lugn.

 

2. Memphis, färgkaskader och grafiska pang

Från zenlik stillhet i Feng shui till raka motsatsen: Memphis. Föreställ dig 1980-talets Milano, en grupp designers som inspireras av popkonst, geometri och kitsch. Här är ingenting lagom. I stället exploderar färgerna i turkos, cerise och neongrönt, gärna i kombination med svarta och vita zickzackmönster. Memphis är en avgrening från den extrema maximalismen.

 

Möblerna kan vara lika mycket skulpturer som sittplatser, och formen är ofta som tagen ur en galen konstnärs fantasi. Rundade bordsben, asymmetriska bokhyllor och abstrakta mönster på textilierna är mer regel än undantag. Memphisdesignen gör sig bäst när den får breda ut sig fritt, som ett konstverk med egen vilja, och är kanske inte för den som finner lugn i beige minimalism. Men för den som längtar efter en stil som hyllar optimism och lekfullhet är Memphis ett drömtema.

 

3. Biophilic design, grönska, ljus och närhet till naturen

Biophilic design har vuxit fram ur en längtan till naturen. I storstäder bygger vi in parker för att vi ska få se träd och grönska; i Biophilic design öppnar vi upp dörren och bygger in dessa i hemmet.

 

Växterna spelar den målgörande rollen i denna designfilosofi. Men det räcker inte med att ställa en krukväxt i hörnet. Syftet är snarare att integrera naturen i husets arkitektur och inredning, exempelvis genom stora fönster som släpper in generöst med dagsljus, naturliga material som obehandlat trä och sten, en stor altandörr som öppnar mot naturen, samt en färgpalett hämtad från skog och mossa.

 

Tänk dig en vägg av frodig grönska eller ett badrum med ljusinsläpp uppifrån som får morgonduschen att kännas som ett regnfall under öppen himmel. För många fungerar detta inte bara som inredning, utan som en livsstil som uppmuntrar till medvetenhet om hur vi lever i harmoni med naturen.

 

 

4. Wabi-sabi, skönhet i det ofullkomliga

Den japanska Wabi-sabi-filosofin tar fasta på det oregelbundna, det slitna och oputsade. En spricka i en keramikskål är inte en defekt; det är det som ger föremålet dess karaktär. Den färdiga ytan i ett Wabi-sabi-inspirerat hem kan verka asketisk vid första anblick, men avslöjar vid närmare granskning en varm, nästan poetisk närhet.

 

Möbler är ofta gjorda av naturmaterial som trä, sten eller lera, gärna med synliga ådringar. Färgerna går i toner av mjukt grått, beige och jordbrunt. Det här är en stil som bjuder in till reflektion och acceptans av det naturligt skiftande: träets mörkare fläckar, textilens handsydda sömmar eller den oregelbundna formen hos en handgjord kopp.

 

5. Art déco, glamour med storstadspuls

Art déco håvar inspiration från 1920-talets jetset-kultur. Här mixas mässing, marmor och klara juveltoner. Tänk dig The Great Gatsby, men på svenska. Minimalister lär skruva på sig obekvämt vid anblick av dessa extravaganta detaljer. Art déco är för den som gillar det moderna och lyxiga, det kaotiskt genomtänkta. 

 

Här är geometrin stram, men materialvalen flotta. En typisk Art déco-soffa har mjuka kurvor, klädd i sammet, medan sidoborden gärna är i mässing med glaskivor i kristallklar finish. Färgpaletten drar åt djupt smaragdgrön, safirblå eller vinrött, gärna kompletterad med en gnutta guld.