Vikten av att motverka olovliga andrahandsupplåtelser i bostadsrättsföreningar

pressfoto Hsb

Undersöknings­företaget Evidens­gruppen har fått i uppdrag av Hsb att kartlägga omfattningen av olovliga andrahandsupplåtelser. Resultatet är oroväckande. Olovliga andrahandsupplåtelser är ett växande problem i landets bostadsrättsföreningar. Samtidigt är det en utmanande uppgift för bostadsrättsföreningens styrelse att säkerställa att medlemmarna följer relevanta lagar och regler. Varför är det så viktigt att, trots utmaningarna, ta krafttag mot olovliga andrahandsupplåtelser?

För det första handlar det om trygghet och säkerhet. När en bostadsrättshavare hyr ut sin lägenhet utan styrelsens eller hyresnämndens godkännande går kontrollen över vem som faktiskt bor i föreningens hus. Att inte veta vem ens granne är eller vilka som rör sig i fastigheten sprider rädsla och oro.

I HSBs normalstadgar för bostadsrättsföreningar framgår det att bostadsrättsföreningen har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom att i föreningens hus upplåta bostadslägenheter för permanent boende åt medlemmarna. Utgångspunkten är att det är bostadsrättshavarna som ska bo i sina lägenheter. Bostadsrättsföreningen är beroende av att medlemmarna bor och engagerar sig i föreningen.

En annan viktig aspekt är rättvisan gentemot andra medlemmar i föreningen. De flesta bostadsrättshavare följer reglerna och söker tillstånd för andrahandsupplåtelser när de till exempel ska provbo med en ny partner eller ska arbeta utomlands. När vissa medlemmar väljer att kringgå dessa regler, skapar det en känsla av orättvisa och kan leda till missnöje och konflikter inom föreningen.

För att motverka olovliga andrahandsupplåtelser är det viktigt att styrelsen agerar. Nedan följer ett antal åtgärder som kan vara effektiva.

  • Kommunikation: Informera medlemmarna om reglerna kring andrahandsupplåtelser och varför de är viktiga.
  • Öka medvetenheten: Anordna informationsmöten för att sprida kunskap om bostadsrättshavare rättigheter och skyldigheter i syfte att öka medvetenheten om vilka regler som gäller vid andrahandsupplåtelser.
  • Kontroll: Genomför regelbundna kontroller för att säkerställa att alla andrahandsupplåtelser sker med styrelsens eller hyresnämndens godkännande. När tillståndsgivna andrahandsupplåtelser löper ut bör styrelsen kontrollera att bostadsrättshavaren flyttat tillbaka.
  • Konsekvenser: Var tydlig med vilka konsekvenser som följer av att bryta mot reglerna, och var beredd att vidta åtgärder när det behövs. Om en bostadsrättshavare olovligen upplåter lägenheten i andra hand och inte vidtar rättelse efter tillsägelse kan nyttjanderätten till lägenheten sägas upp.

Genom att ta krafttag mot olovliga andrahandsupplåtelser kan bostadsrättsföreningens styrelse bidra till en tryggare, rättvisare och mer stabil boendemiljö för alla medlemmar.