SGBC introducerar en ny generation av manualer för NollCO2-certifiering, som nu även omfattar ombyggnadsprojekt. Den nya versionen, NollCO2 2.0, möter branschens ökande behov av hållbar ombyggnad och inkluderar skärpta krav för att främja utvecklingen mot nettonollutsläpp. Lansering sker den 12 december.
Sedan den första NollCO2-manualen lanserades 2020 har samhällsbyggnadsbranschen tagit stora steg framåt. Med NollCO2 2.0 höjs ambitionsnivån ytterligare, och de nya kraven bidrar till en betydande minskning av byggnaders klimatavtryck. Manualen innehåller flera uppdateringar, bland annat en harmonisering av LCA-beräkningsmetodiken som branschen länge efterfrågat för att underlätta jämförelser mellan projekt.
"Det är glädjande att vi nu kan erbjuda NollCO2-certifiering även för ombyggnader. Intresset är stort, och vi har redan projekt som står redo att registrera sig på lanseringsdagen," säger Lotta Werner Flyborg, vd för SGBC.
NollCO2 är en kompletterande certifiering som bygger på en grundcertifiering, exempelvis Miljöbyggnad eller BREEAM-SE. Certifieringen sätter strikta gränsvärden för klimatpåverkan, vilket enligt Evelina Enochsson, chef för NollCO2 på SGBC, är en effektiv metod för att driva branschen framåt och minska utsläpp.
Den uppdaterade manualen introducerar även förändringar i systemets balanseringsåtgärder – insatser som gör det möjligt för byggprojekt att hantera kvarvarande utsläpp och uppnå nettonoll.
Från och med den 12 december 2024 kan samhällsbyggnadsaktörer registrera sina ny- och ombyggnadsprojekt för NollCO2 2.0 via SGBC:s nya IT-plattform, BGO 2.0. Ett av de första projekten att använda den nya certifieringen är AMF:s Signalhuset i Marievik, Stockholm, som planerar att registrera inom kort.