Landskrona stad planerar strategiskt markköp för framtida stadsutveckling

Pressbild: Landskrona stad

Landskrona stad överväger att köpa tre fastigheter i norra Landskrona, som ägs av DLF Landskrona AB, tidigare Hilleshög/Syngenta. Markförvärvet är strategiskt, då staden vill få kontroll över området för att bättre kunna utveckla det på lång sikt och därmed främja stadens utveckling.

DLF Beet Seeds har under 2024 flyttat sin verksamhet från Landskrona, vilket gör att deras tre fastigheter nu är till salu. På dessa fastigheter har forskning och utveckling av sockerbetsfrö bedrivits sedan 1960-talet.

Kommunstyrelsen har nu godkänt en avsiktsförklaring mellan Landskrona stad och DLF Landskrona AB. Denna avsiktsförklaring ger staden ensamrätt att förhandla med DLF Landskrona fram till den 28 februari 2025.

– Vi har påbörjat förhandlingar med DLF Landskrona för att undersöka ett eventuellt köp. Detta är en strategisk åtgärd för att ge staden kontroll över området, vilket är centralt för utvecklingen av hela stadsdelen, säger Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande.

Johan Nilsson, förvaltningschef på stadsbyggnadsförvaltningen, tillägger att området är viktigt för att på sikt kunna binda samman Norra Borstahusen med Karlslundsområdet.

De tre fastigheterna som omfattas av köpet är:

  • Säbyholm 1:12 (ca 15,7 hektar) vid Hälsingborgsvägen. Här låg DLF Beet Seeds huvudsakliga verksamhet fram till 2024, med fabriks-, kontors-, verkstads- och lagerbyggnader samt växthus.
  • Hilleshög 1:5 (9 hektar) belägen mellan E6, Vallåkravägen och Västkustbanan, med växthus och jordbruksmark.
  • Hilleshög 20:11 (2 hektar) öster om E6 vid Rosenhällsvägen, med växthus och en del jordbruksmark.

Enligt avsiktsförklaringen är den preliminära köpeskillingen för fastigheterna 48,9 miljoner kronor, baserat på externa värderingar.