När behövs fullmakt vid fastighetsaffärer?

Foto: Tierra Mallorca / Unsplash

Vid köp eller försäljning av fastighet kan det uppstå situationer där du som köpare eller säljare inte kan vara fysiskt närvarande vid tillfället då kontrakten ska undertecknas. I dessa fall kan en fullmakt vara en lösning. Med en fullmakt kan du ge en annan person rätten att företräda dig och skriva under köpehandlingarna å dina vägnar. Men vad innebär egentligen en fullmakt, och vad krävs för att den ska vara giltig?

Vad är en fullmakt?

En fullmakt är ett juridiskt dokument där du ger någon annan, en så kallad fullmaktstagare, rätt att agera i ditt ställe vid en viss rättshandling, som exempelvis vid ett fastighetsköp. Detta är användbart om du befinner dig på annan ort, är upptagen med annat, eller av någon anledning inte kan närvara vid överlåtelsen. Fullmakten ger din representant formell befogenhet att genomföra affären i ditt namn.

Trots att det inte finns specifika lagkrav på hur en fullmakt måste vara utformad, är det viktigt att den uppfyller vissa formella kriterier för att vara giltig vid köp eller försäljning av en fastighet. Nedan följer några av de viktigaste kraven:

  1. Skriftlig form
    En fullmakt vid fastighetsköp eller försäljning måste alltid vara skriftlig. Muntliga överenskommelser är inte giltiga när det gäller fastighetsaffärer.
  2. Klar identifiering av parterna
    Fullmakten ska tydligt ange både vem som är fullmaktsgivare (du som ger fullmakten) och fullmaktstagare (den som agerar i ditt ställe). Det är viktigt att fullmakten inte lämnar utrymme för några oklarheter kring vilka parter som är involverade.
  3. Specificera fastigheten
    Fullmakten måste också innehålla en tydlig beskrivning av den fastighet som transaktionen gäller. Detta görs genom att ange fastighetens korrekta fastighetsbeteckning.
  4. Vittneskrav vid fastighetsköp
    För att fullmakten ska anses vara juridiskt bindande måste den bevittnas av två personer. Dessa vittnen får inte vara samma personer som fullmaktsgivaren eller fullmaktstagaren. Även om det inte alltid är ett formellt krav vid köp av bostadsrätt, kan banker och andra institutioner ändå kräva detta. Därför är det oftast klokt att låta fullmakten bevittnas från början.

Skillnader vid bostadsrättsköp

Vid köp eller försäljning av en bostadsrätt är kraven på en fullmakt inte lika strikta som vid andra fastighetsaffärer. Till exempel behöver en fullmakt för bostadsrättsköp inte bevittnas för att vara giltig enligt lag. Men eftersom banker ofta kräver detta för att bevilja lån eller godkänna transaktionen, är det en bra idé att trots detta inkludera vittnen när fullmakten upprättas.

Sammanfattningsvis, att använda en fullmakt vid köp eller försäljning av fastighet kan vara en praktisk lösning när du inte kan närvara personligen. Genom att se till att fullmakten är korrekt utformad och innehåller alla nödvändiga uppgifter kan du säkerställa att affären fortlöper smidigt och enligt lagens krav. Behöver du hjälp att upprätta en fullmakt eller har du frågor om hur processen fungerar? Vi på Advokatfirman Treschow & Partner finns här för att hjälpa dig genom hela processen och säkerställa att allt går rätt till.

Källa: Advokatfirman Treschow & Partner