Akademiska Hus utökar boendesatsning med nyrenoverade forskarbostäder

Elevhemmet. Frescati Hage, Stockholm Foto: Akademiska Hus

Fyra bostadshus med plats för 24 forskare är nu färdigställda vid Frescati Hage i Stockholm. Akademiska Hus har varsamt renoverat och återställt ett grönklassat byggnadsminne till dess ursprungliga funktion som bostäder. Detta projekt ingår i en bredare satsning på fler boenden för studenter och forskare vid Frescati Hage, med Stockholms universitet som blockförhyrare.

Husen byggdes ursprungligen 1951 och användes länge som elevhem för Stiftelsen Skogshögskolans studenter. På 1980-talet blev lokalerna en del av den Psykologiska institutionen vid Stockholms universitet, som nu har flyttat till Albano-området. Detta gav Akademiska Hus möjlighet att återställa husen till bostäder, ett arbete som påbörjades i januari 2023. Idag invigs de nya forskarbostäderna, som ligger i en historiskt unik miljö mitt på campus.

– Projektet innebär att vi både utnyttjar befintliga fastigheter och vårdar våra historiska byggnader. Fler bostäder gör också campus mer levande och attraktivt, säger Anna Alsborger, fastighetsdirektör på Akademiska Hus.

Clara Bohman, gruppchef för Stockholms universitets bostadsförsörjning, ser positivt på utvecklingen och understryker att efterfrågan på campusbostäder är stor bland internationella forskare och doktorander. Samtliga bostäder i det nya projektet är redan uthyrda.

Bostäderna, som går under namnet Elevhemmet, består av fyra hus i två våningar kring en grönskande innergård. Varje bostad har sex sovrum, två badrum samt gemensamt kök och vardagsrum, utifrån ett koncept för delat boende som Akademiska Hus utvecklat.

– Att dela boende främjar social gemenskap och minskar ensamhet. Det är också hållbart då ytor och funktioner kan delas, säger Linda Teng, konceptansvarig för student- och forskarbostäder på Akademiska Hus.

Renoveringen har genomförts med stort fokus på hållbarhet, där så mycket som möjligt av de ursprungliga materialen har bevarats. Byggnaderna har grönklassats av Stockholms stadsmuseum, vilket innebär att deras ursprungliga karaktär har bevarats i nära samarbete med en antikvarie.

Projektet är en del av en större satsning på boenden vid Frescati Hage. Förutom det nyrenoverade Elevhemmet, pågår arbetet med att omvandla en annan byggnad, Remus, till 72 lägenheter för 86 studenter och forskare. Remus förväntas vara inflyttningsklar sommaren 2025.