Hyllievångsparken vinner Malmös stadsbyggnadspris 2024

Pressbild: Malmö Stad Hyllievångsparken

De 39 nominerade projekten har reducerats till fem finalister, och det blev Hyllievångsparken som tilldelades Malmös stadsbyggnadspris 2024. Malmö Citadellsgymnasium erhöll ett hedersomnämnande.

Vid prisutdelningen på Lokstallarna i Kirseberg idag blev det klart att Hyllievångsparken är årets vinnare av stadsbyggnadspriset. Parken har skapats i samarbete mellan Malmö stads fastighets- och gatukontor och landskapsarkitekterna Plot Studio.

Ett hedersomnämnande gick till Malmö Citadellsgymnasium för dess tidlösa och klassiska arkitektur, som återspeglar stadens engagemang för utbildning och framtida generationer. Gymnasiet är designat av Här! Malmö AB och byggt av Malmö stads serviceförvaltning.

Stefana Hoti (MP), juryordförande för stadsbyggnadspriset, kommenterade: “Årets pristagare kommer att vara besökta och använda av många Malmöbor under lång tid framöver, särskilt av våra yngre invånare. Citadellsgymnasiet är ett välkommet tillskott till Citadellskajen och kommer att bidra till liv och rörelse på platsen. Hyllievångsparken erbjuder något för alla och vi har stort förtroende för att den kommer att fortsätta utvecklas med både samtiden och framtiden i åtanke.”

Juryns motivering för Hyllievångsparken lyder: "Hyllievångsparken är Hyllies största gröna vardagsrum, med en stark och hållbar design som klarar tidens förändringar. Parken involverar och samarbetar med boende, skolor och förskolor i området. Här finns vackra promenadstråk, grillplatser, självplock av frukt och blommor samt en temalekplats som barnen varit med och utformat. Fåglar och insekter har också fått plats, och parken är omsorgsfullt utformad för deras livsmiljöer. Hyllievångsparken stärker lokal kultur och fungerar samtidigt som en attraktiv destination för hela staden, vilket gör avstånden mellan Malmöborna något kortare."

Motiveringen för Malmö Citadellsgymnasium är: "Den nya gymnasieskolan visar stadens engagemang för utbildning och framtida generationer genom sin högkvalitativa design. Med ett centralt läge nära Malmöhus fästning, fiskehoddorna och tekniska muséet, har skolan ett tidlöst och klassiskt arkitektoniskt uttryck som är en ny pärla längs Citadellskajen. Byggnaden är omsorgsfullt gestaltad i hållbara material som åldras med värdighet. Invändigt erbjuder gymnasiet varierade lärandemiljöer som möter elevernas olika behov och preferenser. Citadellsgymnasiet är ett värdefullt tillskott till Malmös välgestaltade skolbyggnader."