Castellum satsar på flexibilitet och gas i Slakthusområdet

Foto: Castellum

Slakthusområdet i Stockholm är ett av de spännande om- och nybyggnadsprojekten som just nu pågår i regionen. Stockholm stad beskriver området som ”en ny destination i Stockholm med fokus på mat, kultur och upplevelser.” Ett av de största kommersiella fastighetsbolagen i Sverige, Castellum, är en av fastighetsägarna i det nya Slakthusområdet. Karl Sundholm, ansvarig för fastighetsutveckling i södra Stockholm, berättar om projektet och varför de har valt att ansluta gas till byggnaderna.

Med ett fastighetsbestånd värderat till cirka 120 miljarder kronor och med 250 000 människor som dagligen arbetar i deras byggnader, är Castellum ett av Sveriges största kommersiella fastighetsbolag. Karl Sundholm har arbetat på Castellum i sex år och är idag ansvarig för fastighetsutveckling i södra Stockholm, vilket inkluderar Castellums byggnader i det nya Slakthusområdet.

– Jag har höga förhoppningar för detta område och hoppas verkligen att det blir en pärla. Här kommer det att finnas allt – bostäder, handel, kontor, sjukhus, skolor – det blir en riktig stadsdel. Områdets kulturhistoria kommer också att bidra mycket till helheten, säger Karl Sundholm.

Castellum har varit närvarande i Slakthusområdet sedan 1950-talet och äger idag sju fastigheter där. Sedan omvandlingen av området startade 2009, har Castellum arbetat för att bidra till förverkligandet av visionen för området, bland annat genom att skapa attraktiva arbetsplatser och gatuplanslokaler för restauranger och handel.

”Vi vill erbjuda flexibilitet för framtida hyresgäster” Redan i ett tidigt skede av projektet valde Castellum att installera gasledningar i några av sina byggnader i området för att ge framtida hyresgäster större flexibilitet.

– Vi vill kunna erbjuda våra framtida hyresgäster flexibilitet. Att ha möjlighet att erbjuda gas, särskilt till restauranger, är mycket attraktivt. Kockar föredrar verkligen gas, förklarar Karl Sundholm.

Genom att förbereda byggnaderna och de kommersiella lokalerna för gas, skapar Castellum möjligheter för sina hyresgäster. Utöver gas i restaurangköken kan hyresgästerna även installera gasdrivna lyktor, brasor och värmare utan stora anslutningskostnader.

Gas för spetsvärme Karl Sundholm ser även andra potentiella användningsområden för gasen i Slakthusområdet, bland annat som ett alternativ för uppvärmning.

– Jag tror att gas kan användas för att värma upp fastigheterna, så kallad spetsvärme. Möjligheten att välja olika typer av uppvärmning ger både oss och hyresgästerna bra flexibilitet.

På frågan om det finns några skäl att inte installera gas vid nybyggen, svarar Karl att det egentligen bara skulle vara om fastigheten ligger svårtillgängligt. När det gäller oro kring gasens säkerhet, bemöter han den enkelt:

– Det finns ingen professionell fastighetsägare som är rädd för gas idag. Med de säkerhetssystem som finns kan man absolut känna sig trygg.

Biogas – en framtida energikälla Avslutningsvis delar Karl Sundholm sina tankar om biogas som en allt viktigare energikälla i framtiden.

– Jag tror att flexibilitet mellan olika energikällor kommer att bli viktigare framöver. Möjligheten att växla mellan energikällor som el och gas kommer att bli mycket värdefull då elpriserna sannolikt blir ännu mer volatila i framtiden.