Pumpar dricksvatten 246 meter upp i Karlatornet

KSB har sett till att det finns dricksvatten ända upp i det 246 meter höga Karlatornet. Foto KSB

Uppdraget att installera dricksvattenförsörjningen i Sveriges högsta byggnad Karlatornet har gått till pumptillverkaren KSB. KSB har erfarenhet av dricksvattenförsörjning från bland annat det internationella höghusprojektet Burj Khalifa.

Karlatornet är 246 meter, har 73 våningar och rymmer över 600 lägenheter. Att säkerställa dricksvattenförsörjning till en byggnad av denna storlek och höjd är något som aldrig tidigare har gjorts på svensk mark. För att transportera dricksvattnet hela vägen från markplan upp till tornets topp krävs en avancerad teknisk lösning: en tryckstegringssanläggning.

– Vårt initiala lösningsförslag byggde på att installera tre tryckstegringsanläggningar i huset. När vår beställare Bravida önskade ett mer ekonomiskt alternativ, anpassade vi lösningen till att omfatta två tryckstegringsanläggningar, vilket medförde att tryckklassningen på pumpanläggningen fick ändras för att klara av den höga tryckhöjden, förklarar Thomas Nordqvist, ansvarig tekniker på KSB. 

Under byggfasen användes anläggningarna inte bara för dricksvattenförsörjning, utan även till vattenförsörjning vid betonggjutningen samt tillfälliga sprinklersystem. Helt i enlighet med Brandmyndigheternas krav på tillgång till sprinkler under byggtiden. 

– Att kunna anpassa våra pumpar för att möta ekonomiska önskemål likväl som tekniska och regulatoriska krav är alltid av största vikt för oss, säger Thomas Nordqvist.

Christer German, projektledare på Bravida, instämmer i betydelsen av anpassning och flexibilitet. Ett förhållningssätt han tycker har präglat KSB:s arbete med Karlatornet.

– De har visat prov på flexibilitet och teknisk kompetens genom hela projektet, vilket har varit ovärderligt för oss, säger han.