Under tisdagen godkände parlamentet en plan för att reducera energiförbrukningen och växthusgasutsläppen från byggnader. Tidigare hade parlamentet och rådet kommit överens om planen.
Nyckelpunkter i planen inkluderar:
- Krav på att alla nya byggnader ska vara utsläppsfria senast 2030.
- Satsningar för att minska energikostnader och bekämpa klimatförändringar.
- Möjliga undantag för jordbruksbyggnader och kulturhistoriska byggnader.
- Fasning ut av värmepannor som använder fossila bränslen.
Syftet med omarbetningen av direktivet om byggnaders energiprestanda är att kraftigt minska växthusgasutsläppen och energiförbrukningen inom EU:s byggsektor fram till 2030 och att göra sektorn klimatneutral till 2050. De byggnader med lägst energiprestanda ska också renoveras, och informationsutbytet om energiprestanda ska förbättras.
Målsättningar för minskade utsläpp inkluderar att alla nya byggnader ska vara utsläppsfria från 2030, med undantag för offentliga byggnader som bör uppnå detta redan 2028. Dessutom ska EU-länderna minska primärenergiförbrukningen för bostadshus med minst 16 procent fram till 2030 och med minst 20–22 procent fram till 2035.
Enligt det nya direktivet måste EU-länderna renovera de byggnader med lägst prestanda enligt minimikraven för energiprestanda. Undantag ges för bostadshus, men andra byggnader ska renoveras senast 2030 och 2033.
Värmepannor för fossila bränslen ska fasas ut senast 2040, och subventioner för sådana värmepannor blir förbjudna från och med 2025.
Undantag ges för vissa byggnadskategorier, såsom jordbruksbyggnader och kulturhistoriska byggnader. Dessutom kan EU-länderna välja att undanta vissa kulturmärkta byggnader.
Konferensen om Europas framtid, som syftar till att öka EU:s energioberoende och hållbarhet, ligger till grund för denna lagstiftning. Direktivet antogs med 370 röster för, 199 röster emot och 46 nedlagda röster och måste nu formellt godkännas av ministerrådet innan det kan träda i kraft.
Källa: Europaparlamentet