Ett statligt utredningsförslag föreslår att fastighetsägare ska ingå i lokal samverkan och betala tillhörande avgifter. Riksbyggen menar att frivillighet och lokalt engagemang är avgörande för en välfungerande samverkan.
Nyligen presenterades den statliga utredningen om åtgärder för att stärka tryggheten i byggd miljö sitt förslag Avgift för områdessamverkan. Förslaget innebär att fastighetsägare, inklusive bostadsrättsföreningar, skulle bli skyldiga att delta i samverkan och finansiera åtgärder genom en obligatorisk avgift.
– Vi ser inte att obligatorisk samverkan är rätt väg för att skapa tryggare bostadsområden. Vår erfarenhet visar att frivillighet och lokalt engagemang ger bäst resultat, då aktörer som är engagerade har större möjlighet att bidra till områdets utveckling. Det hade varit värdefullt om utredningen istället undersökt sätt att stödja frivillig samverkan, säger Johanna Bjurskog, hållbarhetschef på Riksbyggen.
Utredningen föreslår att finansiering ska gå till insatser som ordningsvakter, beskärning av buskage, förbättrad belysning och sociala evenemang för att stärka samhörighet bland boende.
– Insatser för ökad trygghet är viktiga, men det bör vara upp till varje fastighetsägare att avgöra vilka åtgärder som passar och hur dessa ska finansieras. Förutsättningarna kan variera mycket, särskilt för bostadsrättsföreningar som drivs utan vinstsyfte och ofta förlitar sig på ideellt arbete. Vissa av de föreslagna åtgärderna är redan en naturlig del av det arbete som bostadsrättsföreningar utför, medan andra frågor faller inom ansvaret för kommun och polis, fortsätter Johanna Bjurskog.
Riksbyggens bostadspolitiska prioriteringar
- Införande av startlån: Exempelvis UngBolån, som kan underlätta för unga vuxna att komma in på bostadsmarknaden.
- Trygga förutsättningar för byggande: Politiska åtgärder för att säkerställa fortsatt byggande och sysselsättning trots förändrade ekonomiska förutsättningar.
- Klimatdeklarationer: Inför gränsvärden för klimatpåverkan vid nyproduktion.
- Stöd för bostadsrättsföreningar: Statliga stöd liknande ROT-avdraget för energiåtgärder, klimatanpassning, biologisk mångfald och cirkulär ekonomi.
- Effektivare plan- och tillståndsprocesser: Förenkla regelverk för att öka byggtakten.