Byggbolaget Sernekes Sverige konkurs skapar ringar på vattnet och stoppar upp hundratals byggprojekt runtom i landet, bland annat nya Handelshögskolan i Göteborg.
”En instruktion har gått ut att ingen produktion kommer att ske på våra pågående projekt. Det handlar om cirka 150 projekt runt om i landet”, säger Johan Live, kommunikationschef på Serneke Sverige, till Di.
Det redan påbörjade bygget av nya Handelshögskolan i Göteborg skulle enligt tidplanen vara klart 2027, men riskerar nu att försenas. Byggherren Akademiska Hus har stoppat bygget och ”skyddssäkrat” arbetsplatsen.
Enligt Di har Serneke Sverige fått rykte om sig bland leverantörer att inte betala sina räkningar i tid. Efter konkursen riskerar de att inte få betalt alls. Västsvenska Handelskammaren befarar att det kan leda till följdkonkurser bland de många underleverantörerna.
Dessutom förlorar omkring 550 personer som har arbetat i Serneke Sverige jobbet.
Så sent som i november avyttrades Serneke Sverige till det tyska investmentbolaget Mutares.
Konkursförvaltaren Jörgen Wistrand bekräftar att man nu fokuserar på uppsägning av personal och att avveckla byggprojekt.
- All personal kommer att sägas upp av konkursboet och all produktion är pausad i avvaktan på att konkursboet har tagit ställning till hur avvecklingen ska ske, säger Jörgen Wistrand till Göteborgs-Posten.
Konkursförvaltaren säger att de precis börjat kartlägga bolagets tillgångar och skulder. Avvecklingen innebär att projektet läggs ned eller tas över av andra aktörer.
Av de över 100 projekt som påverkas av konkursen finns bland annat häkten, reningsverk och förskolor.
Enligt EFN har räntehöjningar varit en starkt bidragande orsak bakom konkursen.
John Hassler, professor i makroekonomi, ifrågasätter om det är lämpligt att branschen är så räntekänslig som den visat sig vara.
– Det verkar som man byggt upp sin affärside så att man måste ha tillgång till korta krediter. Man borde börja fundera på hur man ska göra hela sektorn mindre konjunkturkänslig. Naturligtvis finns det en del känslighet, det går inte att komma ifrån. Men ändå är det en så pass långsiktig investering så jag har lite svårt att tro att det behöver vara så känsligt som det är, säger han till EFN.