Fastighetsmarknaden under 2024 präglades av anpassning och försiktig återhämtning, efter en period av höga räntor och dämpad aktivitet. Henrik Olsson, Head of Real Estate Investments på Coeli, ger sin bild av året och framtiden för fastighetsmarknaden.
”Under 2024 såg vi en marknad som verkligen försökte hitta fotfäste igen. Riksbankens sänkningar av styrräntan mot slutet av året har börjat minska finansieringskostnaderna, vilket gynnar fastighetsägare såväl som investerare. Det är en positiv utveckling som vi tror kan ge oss ett mer dynamiskt 2025,” säger han.
En av de avgörande faktorerna för utvecklingen 2024 har varit just räntepolitiken. De sänkningar som skedde under andra halvan av året har skapat förutsättningar för en mer upptinad transaktionsmarknad. Samtidigt har hållbarhet blivit alltmer centralt i fastighetsbranschen.
Henrik menar att ESG-perspektivet har gått från att vara en stark konkurrensfördel till att bli en integrerad del av hur fastighetsägare måste arbeta med sina fastigheter framåt.
”Nu handlar det om att fortsätta förtydliga och implementera detta tankesätt i både ägande och fastighetsförvaltning, med tydliga mål som kan redovisas på ett sätt som möter både investerares och bankernas ökade krav. Denna utveckling ser ut att bli en viktig drivkraft framöver för alla fastighetsägare”, fortsätter Henrik.
Beskrivningen av olika segment visar en tydlig dynamik. ”Kontorsmarknaden är en intressant paradox. Vakansgraden har fortsatt att öka, men samtidigt är min bild att kontor i rätt lägen och rätt volym har tydliga möjligheter att bli en värdefull investering framöver. För dessa unika objekt finns potential för en möjlig värdetillväxt på medellång sikt,” förklarar han.
Lager- och logistikfastigheter fortsätter att vara en intressant kategori, med stöd av en återigen växande e-handeln. ”Detta är ett område som fortfarande kan erbjuda mycket för investerare, men det gäller att göra sin hemläxa noga inför ett eventuellt förvärv, både avseende lokalisering och eventuell användning om hyresgästen avslutar sitt hyreskontrakt.”
När det gäller transaktionsmarknaden har gapet mellan köpare och säljare börjat minska. ”Under senare delen av 2024 började vi se att prisjusteringar och därmed förväntningar skapade bättre förutsättningar för att affärer skulle kunna genomföras. Det är ett steg i rätt riktning, och vi har fått se ett antal riktigt stora affärer genomföras mot slutet av 2024. Här tror jag att denna utveckling kommer fortsätta under 2025”, fortsätter Henrik.
Framtidsspaningen präglas av en viss optimism, men också av insikten att förändringar tar tid.
”Jag ser 2025 som ett år där vi kommer att fortsätta bygga vidare på de strukturella skiften som nu är i gång. Det fortsatta och till viss del ökade fokuset på ESG innebär inte längre bara en fråga om att uppfylla krav, utan kan mycket väl bli en central del av hur fastighetsägare behöver agera för att möta marknadens och finansiärernas förväntningar. Med rätt implementering och uppföljning kan detta skapa betydande värden över tid, inte bara från ett investerarperspektiv utan även från ett samhällsperspektiv. Samtidigt tror jag att vi får se en konsolidering på marknaden, där mindre aktörer kanske söker samgåenden eller köps upp av större bolag för att möta de ökade kraven på kapital, redundans och kompetens.”
Med ett stabiliserat ränteläge, ökad hållbarhetsfokusering och fler som vill göra fastighetsaffärer, finns det goda skäl att se positivt på framtiden. ”Det är noggrann analys och sin egen fastighetskompetens som kommer avgöra framgången inom de fastighetsinvesteringar man väljer att göra”, avslutar han.