Umeå bland Sveriges billigaste storstäder enligt ny driftrapport

Jonathan Lindgren, samhällspolitisk expert på Villaägarna. Fotograf: Peter Knutson

Villaägarnas årliga driftrapport visar att kostnaderna för villahushåll har minskat. Generellt i landet har elpriserna blivit billigare, även om många VA- och elnätsföretag höjer sina avgifter. I Västerbotten kan boende i flera kommuner glädjas åt några av Sveriges lägsta driftkostnader, med Lycksele som den billigaste kommunen.

Rapporten från Villaägarna kartlägger de främsta driftskostnaderna för villahushåll, som består av kostnader för vatten och avlopp (VA), avfallshantering, elhandel och elnät.

- Om VA- och elnätskostnaderna ökar samtidigt som sänkta elhandelskostnader är blygsamma, kan den totala kostnaden i kommunen stiga. Detta gäller också för fyra av länets kommuner, där Bjurholm upplever de största kostnadsökningarna i landet, säger Jonathan Lindgren, expert på kommunala tjänster hos Villaägarna.

Generellt är trycket på hushållen från driftskostnader lägre än i många andra delar av landet. Jämfört med Skånes 33 kommuner hamnar Dorotea, den dyraste kommunen i Västerbotten, ändå på plats 12 bland de skånska kommunerna.

Hushåll i Umeå kan känna sig lyckliga:

- Umeå är en av Sveriges absolut billigaste storstäder. Hela länet gynnas också av att alla kommuner har en reducerad elskatt, fortsätter Jonathan Lindgren.

Avfallstaxorna är den minsta variabeln i undersökningen. Många kommuner står inför förändringar i sin avfallshantering. Från och med 2024 är matavfall obligatoriskt att samla in, och till 2027 förväntas alla kommuner ha insamling av flera avfallsfraktioner nära hushållen.

- Dessa förändringar är utmanande för kommuner med långa avstånd. Det är tveksamt om det verkligen blir en miljövinst när man räknar in transportsträckorna, avslutar Jonathan Lindgren.