Bostadskris för studenter

Pressbild: Hypoteket

I september börjar höstterminen för studenter vid högskolor och universitet över hela landet, och att hitta bostad kan bli en utmaning. På elva orter i Sverige är det omöjligt för studenter att få en studentbostad under höstterminen. Situationen är särskilt svår för studenter som börjat på utbildningar i Göteborg, Halmstad, Lomma/Alnarp, Lund, Malmö, Skellefteå, Stockholm, Umeå, Uppsala, Varberg och Visby. En potentiell lösning kan vara att köpa en bostad, vilket Hypoteket har undersökt genom att räkna ut kontantinsatsen för en etta i dessa studieorter.

För dem som antas till sin drömutbildning på en ort utan bostadsgaranti finns alternativet att hyra i andra hand eller, ofta med ekonomisk hjälp, köpa en bostadsrätt. Studier kräver en lugn och trygg boendemiljö, och Hypoteket har med hjälp av data från Svensk Mäklarstatistik räknat ut vad kontantinsatsen för en etta skulle vara på varje studieort.

– Den ansträngda bostadssituationen för studenter innebär flera risker. Studenter behöver en lugn och stabil plats att bo för att kunna studera effektivt, och att söka bostad eller bo tillfälligt kan vara mycket stressande. Det är möjligt att vissa studenter väljer att tacka nej till utbildningar de verkligen vill gå på grund av bostadsbristen. Även om vissa föräldrar kan hjälpa till ekonomiskt genom att köpa en bostad, är det inte möjligt för alla. Idealiskt skulle alla studenter erbjudas en prisvärd och bra studentbostad under studietiden, men så ser verkligheten inte ut. I brist på andra alternativ måste studenter och deras föräldrar hitta lösningar efter bästa förmåga, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket.
 

Tips till studenter och deras föräldrar 

Börja leta bostad redan innan antagningsbeskedet kommit. Även om du inte innan du fått besked vet var du kommer att börja studera, kan du ställa dig i kö för en studentbostad på flera orter. Antagningsbeskedet ska ofta visas upp när du ska skriva kontrakt. Kolla upp vad som gäller. 

Sök ett temporärt boende. Du står kvar i kön under tiden som du bor någon annanstans. Söker du en andrahandsbostad på orten är det bra att se upp så att uthyraren är seriös. Är en bostad till exempel väldigt mycket billigare än andra likvärdiga kan det vara bra att kolla upp varför. Eftersom det är en temporär lösning, i väntan på en studentbostad, kanske du kan acceptera om bostaden inte är helt optimal. Eftersom du väntar på en studentbostad är det pckså viktigt att du kollar upp vad som gäller angående uppsägningstid och kontraktstid på den temporära bostaden. 

Som förälder

Som förälder kan du vara med och stötta lite i bakgrunden genom att till exempel läsa det finstilta i ett kontrakt eller vara med på visningen. 

Du kan också höra med andra föräldrar och i ditt kontaktnät om de har tips eller rent av något att hyra ut.  Många vill hyra ut till någon de känner. 

Funderar ni på att hjälpa barnet genom att köpa en bostadsrätt? Räkna på det! Lånar ni upp på er befintliga bostad är det viktigt att hålla koll på hur nivån  för amortering påverkas. Kolla också upp om föreningen tillåter att ni som föräldrar köper och barnet bor i lägenheten. Sätt upp regler för bostaden som till exempel vad ert barn ska betala för varje månad. Tänk också på rättviseaspekten om ni hjälper ett barn i en syskonskara. Det går att få tips på hur man ska sköta det juridiska genom att läsa på hur andra gjort eller ta kontakt med en jurist.