Postmodern ikon förnyas - Kakelhuset blir navet i Marieviks utveckling

AMF Fastigheter Marievik Kakelhuset Pressbild: AMF Fastigheter

Nyligen presenterades nästa fas i Marieviks utveckling: Kakelhuset – en unik postmodern kontorsbyggnad med fantastisk utsikt över Årstafjärden och Södermalm. Byggnaden omvandlas för att möta framtidens arbetsliv, med särskilt fokus på återbruk och cirkuläritet. Redan vid projektets start är en tredjedel av lokalerna uthyrda.

Marievik, beläget nära Hornstull, genomgår en stor förändring. Det tidigare anonyma kontorsområdet förvandlas till en levande stadsdel med en mix av urbana inslag som restauranger och kultur, som möter vattenlivet vid kajen och närliggande naturreservat. Kakelhuset, med sina nästan 12 000 kvadratmeter, ligger vid kajen intill parken. Byggnaden, som ritades av arkitekten Mischa Borowski på 1980-talet, är ett exempel på postmodern arkitektur. Trots att denna stil tidigare fått kritik, ökar intresset för den i takt med att synen på epoken förändras.

– Kakelhuset är en unik byggnad i Stockholm. Vi har valt att bevara dess karaktäristiska uttryck men förbättrat ljusinsläppet för att maximera den fantastiska utsikten. Vi kan erbjuda våra kunder en premiumprodukt i en stadsdel som fokuserar på välmående, gemenskap och livskvalitet, vilket är viktigt både för dagens och framtidens talanger, säger Johan Lindskog, projektutvecklingschef på AMF Fastigheter.

Renoveringen av Kakelhuset sker med stor respekt för den befintliga strukturen. Equator arkitekter ansvarar för byggnadens ombyggnad och har utvecklat hållbara lösningar, medan Studio Stockholm tillsammans med AMF Fastigheter har arbetat fram ett koncept som stärker hela Marievik. Bottenvåningen öppnas upp mot vattnet och de nya bryggorna, vilket skapar utrymme för restauranger och caféer – en ny mötesplats i området.

– Fokus på återbruk och cirkuläritet är centralt i projektet. Kaklet som tas bort från fasaden återanvänds inomhus, och en hel våning kommer att vara avsatt för att lagra återbrukade möbler, inredning, fönster och väggar. Detta ger hyresgäster möjlighet att utveckla sina kontor med större hänsyn till klimatet, säger Kenneth Öberg, projektchef för Kakelhuset.

Ahlsell förnyar sitt hyresavtal

Intresset för Kakelhuset är stort, och en tredjedel av ytan är nu uthyrd. Ahlsell har förlängt sitt avtal och utökat sin yta från 3 800 till 4 100 kvadratmeter. Företaget har varit i Marievik sedan 2019 och VD Mikael Sundström ser positivt på områdets framtid:

– Marievik utvecklas i en riktning som passar oss väl. Området erbjuder attraktiva arbetsmiljöer med möjlighet till hälsosam rörelse i vardagen. Läget är fördelaktigt både för vår personal och för våra samarbetspartners, säger Mikael Sundström.

– Vi är glada att Ahlsell fortsätter satsa på Marievik. Det visar att de trivs och tror på områdets framtida potential, säger Johan Lindskog på AMF Fastigheter.