HSB Living Lab och RISE ingår strategiskt partnerskap för hållbart boende

HSB Living Lab Foto: Ola Kjelbye

HSB Living Lab tar nu ett nytt steg mot framtidens hållbara boendelösningar genom att ingå ett partnerskap med RISE Research Institutes of Sweden. Med RISE som ny partner stärker HSB Living Lab sin roll som en ledande forskningsplattform för teknik och innovation inom boendeområdet.

Emma Sarin, projektchef för HSB Living Lab, kommenterar:

– Vi är glada över att välkomna RISE som vår nya partner. Deras omfattande kompetens inom samhällsbyggnad kommer att förstärka vår förmåga att driva banbrytande forskning och utveckling kring hållbara boendelösningar för framtiden.

Beläget på Chalmersområdet i Göteborg, har HSB Living Lab sedan starten fungerat som en dynamisk plattform för forskning och utveckling. Här utvärderas teknik och innovation kontinuerligt i en föränderlig boendemiljö. Genom nära samarbete mellan forskning och näringsliv har labbet sedan 2016 bidragit med värdefulla insikter om framtidens bostäder och boendemiljöer.

RISE:s inträde som partner ger HSB Living Lab tillgång till ett brett spektrum av expertkunskap inom samhällsbyggnad. RISE har tidigare deltagit i många projekt på HSB Living Lab och är väl insatta i dess verksamhet.

Marco Lucisano, chef för division Samhällsbyggnad på RISE, säger:

– I framtidens hållbara boenden kommer vi att se smarta, integrerade system för mobilitet, vatten, energi och material. RISE

tvärvetenskapliga expertis omfattar byggteknik, energisystem, cirkulär ekonomi, infrastruktur, beteendevetenskap och arkitektur. Med över 3 000 medarbetare och 130 test- och utvecklingsmiljöer kommer RISE att vara en stark innovationspartner för HSB Living Lab och dess samarbetspartners som strävar efter att utveckla framtidens hållbara boende.

Emma Sarin tillägger:

– Att få RISE som partner är ett betydande steg för oss på HSB Living Lab. Deras forskningskunskap är ovärderlig för vår fortsatta utveckling och vår strävan att ligga i framkant inom hållbart byggande och boende. Tillsammans ser vi fram emot att ta nästa steg i utvecklingen av innovativa lösningar som bidrar till ett mer hållbart samhälle och bättre boendemiljöer.

Idag har HSB Living Lab 12 partners med spetskompetens inom sina områden och har genomfört över 200 projekt sedan starten, med målet att förstå och utveckla framtidens bostäder och boendemiljöer.