Byggstart av Göteborg Grand Central - historisk milstolpe

Byggstart Göteborg Grand Central. Foto: Peab

Nyligen firades byggstarten av Göteborgs nya stationshus, där finansminister Elisabeth Svantesson, Peabs vd Jesper Göransson och Jernhusens vd Biljana Pehrsson deltog. Även representanter från Trafikverket, Västtrafik och Göteborgs Stad medverkade.

Stationshuset, som byggs av Peab på uppdrag av Jernhusen, blir ett tillskott till Centralstationen och ska stå klart 2026 när Västlänken station Centralen öppnar. Projektet har ett starkt hållbarhetsfokus med målet att minimera klimatavtrycket.

"Projektet präglas av gott samarbete och en välstrukturerad organisation där vi på Peab får möjlighet att bidra med både vår långa erfarenhet och kunskap. Detta är ett betydande tillskott till staden och definitivt ett prestigeprojekt för oss på Peab som både ökar tillgängligheten och gör det möjligt för fler att resa hållbart", säger Jesper Göransson,vd Peab.

b
Jesper Göransson vd Peab. Foto: Peab

Projektet kommer att använda hållbara material i ovanligt stor omfattning, och för att markera byggstarten tog finansminister Elisabeth Svantesson ett symboliskt "slevtag" med återbrukat tegel.

– Sverige behöver byggas rikare, ekonomin växa. Göteborg och Västsverige är en stark tillväxtmotor för hela landet. Kraften och innovationsförmågan som finns hos människorna och företagen här är väldigt betydelsefull för svensk ekonomi. Infrastrukturen spelar en viktig roll för utvecklingen i regionen och det nya stationshuset är en viktig pusselbit i det, säger Elisabeth Svantesson, finansminister.

Byggprojektet Göteborg Grand Central påbörjades under sommaren 2024 och beräknas vara klart i slutet av 2026.

– Det här är en stor dag för Göteborg och Västsverige. Det nya stationshuset är ett sätt för Jernhusen att möta den ökade tågtrafiken som väntas i regionen. Vi är väldigt glada över att ta vara på platsens potential, bidra till att utveckla framtidens Göteborg och ge fler möjlighet att välja tåget, säger Biljana Pehrsson,vd på Jernhusen. 

b
Jesper Göransson Elisabeth Svantesson Biljana Pehrsson. Foto: Peab
b
Grand Central östra fasaden Reiulf Ramstad Arkitekter för Jernhusen.
Fotograf: Reiulf Ramstad Arkitekter