Ny undersökning - Stor skillnad mellan hur trygga svenskar känner sig och hur de tror att andra känner

Caroline Thunved Foto: Anna-Lena Ahlström

Sveriges Kommunikatörer presenterar idag en Novus-undersökning som avslöjar en intressant skillnad mellan hur trygga svenskar känner sig i sina bostadsområden och hur de tror att andra upplever sin trygghet. Enligt undersökningen känner 94 procent av svenskarna sig trygga där de bor, men en tredjedel (34 procent) tror att de flesta andra är otrygga. När det gäller oro för våldsbrott är det endast 17 procent som är personligen oroliga, medan 61 procent tror att andra känner likadant. Detta skapar en skillnad mellan den generella uppfattningen om samhället och verkligheten, vilket kan påverka Sveriges självbild negativt.

Undersökningen belyser även hur återkommande rapporter om våld och sprängningar kan påverka uppfattningen om trygghet i landet. Trots att 94 procent av svenskarna känner sig trygga, utan större skillnader mellan kön, ålder eller bostadsform, tror många att den generella känslan är annorlunda. Nästan 45 procent känner sig mer oroliga för våldsbrott nu än för fem år sedan.

Sveriges Kommunikatörer ser ett behov av att adressera denna diskrepans och har därför initierat Mötesplats Sverige, ett evenemang där representanter från olika sektorer samlas för att förbättra Sveriges varumärke och självbild. Första upplagan äger rum i Jönköping idag, och evenemanget kommer att hållas två gånger om året i olika städer framöver.

Caroline Thunved, vd och generalsekreterare för Sveriges Kommunikatörer, betonar att det är viktigt att samarbeta med olika aktörer för att lyfta fram det positiva som händer i Sverige och därigenom stärka både den interna och externa bilden av landet.

Undersökningen, som genomfördes mellan 15 och 21 augusti 2024 med totalt 1084 intervjuer, är baserad på webbintervjuer med en slumpmässigt rekryterad panel och ger representativa resultat för den svenska befolkningen.