Från fattiggård till specialistvård - Stavregården genomgår stor ombyggnad

Foto: Online Marketing / Unsplash

AB Eidar Trollhättans Bostadsbolag och Serneke Sverige AB har ingått ett avtal om att omvandla den historiska Stavregården i Trollhättan till ett modernt specialistvårdcenter. Om allt går enligt plan beräknas Specialistläkarna, den privata vårdgivaren, kunna öppna dörrarna till sitt nya center i hösten 2025.

Specialistläkarna kommer att erbjuda specialistvård inom områden som ortopedi, ryggkirurgi, gynekologi och kardiologi.

Sanny Mattelin, VD på AB Eidar Trollhättans Bostadsbolag, säger:

- Vi är glada över att kunna stödja Specialistläkarnas etablering i Trollhättan. Detta projekt har potential att avlasta den offentliga vården och ge invånarna i Trollhättan och Västsverige bättre tillgång till specialistvård nära hemmet. Det är ett steg mot att stärka både vårdsektorn och näringslivet i området.

Serneke kommer att ansvara för ombyggnaden av Stavregården, som inkluderar att skapa undersökningsrum, operationssalar, uppvakningsavdelning, reception, kontor, teknik- och väntrum.

Jimmy Kleveros, arbetschef på Serneke, kommenterar:

- Vi ser fram emot att fortsätta vårt framgångsrika samarbete med Eidar och är glada över att vara del av deras första projekt inom vårdlokaler.

Stavregården, byggd på 1890-talet, har tidigare använts som fattiggård, lägenheter för Trollhättans Stads Omsorgsförvaltning och kontor för hemtjänsten.

Eleonor Olofsson, projektchef på AB Eidar Trollhättans Bostadsbolag, säger:

- Byggnaden har en rik historia och det är alltid en utmaning att anpassa äldre byggnader till moderna krav samtidigt som man bevarar deras kulturhistoriska värden. Vi ser fram emot att börja detta intressanta projekt tillsammans med Serneke.

Byggstart är planerad till september i år och det nya specialistvårdscentret förväntas vara klart i december 2025. Den totala ordersumman uppgår till cirka 30 miljoner kronor.