Klimatinitiativ Örebro Län - Ett nytt nätverk för nettonollutsläpp i byggbranschen

Foto: Noah Buscher / Unsplash

Klimatinitiativ Örebro Län är ett nytt nätverk som syftar till att påskynda övergången till nettonollutsläpp inom bygg-, fastighets- och anläggningssektorerna i Örebro län. Målet är att länet ska nå klimatneutralitet senast 2045.

Byggbranschen har en välkänd negativ påverkan på klimatet och står inför betydande utmaningar. Även om det finns flera lokala initiativ i Sverige som främjar en hållbar framtid inom dessa sektorer, har Örebro län saknat sådana initiativ – tills nu.

Klimatinitiativ Örebro Län lanseras nu som ett samarbete mellan lokala företag, Region Örebro Län, Länsstyrelsen i Örebro Län, Örebro kommun och ÖrebroBostäder AB (ÖBO). Initiativet har som mål att främja övergången till nettonollutsläpp genom att omvandla ord till handling i bygg-, fastighets- och anläggningsbranscherna. För att vända utvecklingen och skapa hållbara lösningar krävs ett starkare samarbete med fokus på ökad kunskap och erfarenhetsutbyte.

– Många nätverk erbjuder bra information, men drivkraften att gå från ord till handling har tidigare saknats i länet. Genom att inspireras av liknande initiativ på andra håll i Sverige känner vi att vi kan göra stor skillnad och påskynda processen genom att starta Klimatinitiativet, säger Oskar Widlund från White Arkitekter och Anna Cedermark från Eyra Gruppen.

Målet är att uppnå en klimatneutral bygg-, fastighets- och anläggningsbransch i Örebro län till 2045 med nettonollutsläpp av koldioxid. Ambitiösa delmål har satts upp för att nå detta mål. Medlemmarna i initiativet får stöd i en gemensam kompetensutvecklingsprocess som omfattar centrala fokusområden och möjlighet att testa och dela erfarenheter. Genom att vara transparenta och mäta, redovisa samt kommunicera klimatlöften kan aktörerna säkerställa en snabbare och effektivare övergång till hållbara metoder och material.

– Ett nytt nätverk i Örebro län är både spännande och efterlängtat. Det ger oss en chans att dela den kunskap vi byggt upp under åren och samtidigt ta del av ny kunskap för att arbeta mot en hållbar framtid tillsammans, säger Catarina Wennerlund från ÖBO.

– Klimatutmaningen kräver omfattande tekniska och ekonomiska förändringar där beslutsfattare och medborgare måste visa engagemang och beslutsamhet samt tänka och samarbeta på nya sätt. Med den begränsade tid vi har kvar är det avgörande att dela insikter för att hålla tempot. Detta samarbete är ett exempel på hur vi kan göra just det, menar Jonas Tannerstad från ÖBO.

Uppstartsgruppen består av Eyra Gruppen, White Arkitekter, Kamtech, Ventpartner, NA Bygg, Region Örebro Län, Länsstyrelsen i Örebro län, Örebro kommun, Fastighetsägarna, Byggföretagen och ÖBO.