Nya studentlägenheter lindrar bostadsbristen i Stockholm

Köerna till att få en studentbostad i Stockholm är kortare än normalt. På bilden Svenska Bostäders Campus Albano i Norra Djurgården. Foto: Svenska Bostäder

Svenska Bostäder har på fyra år byggt 1140 studentlägenheter för att motverka bostadsbristen bland studenter och säkerställa att Stockholm fortsätter vara en attraktiv stad för studier.

För närvarande är köerna till studentbostäder i Stockholm kortare än vanligt. Detta beror på den stora mängden nya lägenheter som byggts för studenter under de senaste åren. På bilden ser vi Campus Albano i Norra Djurgården, en av Svenska Bostäders nyare byggnader.

Svenska Bostäder har totalt över 2300 studentlägenheter, varav 1140 är nybyggda sedan 2020. Enligt Stefan Sandberg, vd för Svenska Bostäder, är målet att det ska vara enkelt att börja studera i Stockholm utan att behöva söka bostad på annan ort. Han betonar att företaget har ett uppdrag att bidra till lösningen av bostadsproblemen för studenter och därför investerat i olika typer av studentbostäder de senaste åren.

Även om det för närvarande är mestadels fullt, kan det ske förändringar när terminen börjar och vakanser kan uppstå.

Enligt Stefan Mattsson, ansvarig för studentbostäder på Svenska Bostäder, är de nyaste lägenheterna på Kristinehovsgatan i Hornstull de mest eftertraktade, där vissa lägenheter hade nästan 300 intressenter och hyrdes ut direkt. De enklaste lägenheterna att få är korridorslägenheter med eget badrum men delat kök med andra studenter.