Öket intresse i Spanien - Men få svenska köp

Foto: Jonas Hoss / Unsplash

Svenskarna fortsätter att visa försiktighet på den heta spanska bostadsmarknaden, enligt en rapport från den spanska inskrivningsmyndigheten Registradores. Samtidigt kan en förändring vara på väg. Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Utland, säger att räntesänkningar och optimistiska framtidsutsikter har ökat efterfrågan.

Under andra kvartalet genomfördes 146 273 fastighetsaffärer i Spanien, en minskning med 3,4 procent jämfört med första kvartalet och 3,8 procent färre än samma period förra året. Utländska köpare stod för 14,8 procent av affärerna (21 648), en ökning med 0,6 procent.

Svenskar gjorde 595 köp, en minskning med 1,3 procent. Jämfört med samma period förra året är nedgången mer markant (-10,9 %). Kullman ser dock tecken på en vändning och tror att detta kan synas i statistiken för tredje kvartalet.

Trots nedgången ligger Sverige kvar på tolfte plats bland de största köparnationerna i Spanien. På listan över de största utländska köpargrupperna har dock Marocko och Rumänien klättrat och passerat både Italien och Frankrike.

Under andra kvartalet steg bostadspriserna i Spanien med 2,9 procent jämfört med första kvartalet, vilket nådde ett genomsnitt på 2 004 €/m² – den högsta nivån sedan 2008. Områden som är populära bland svenskar, som Gran Canaria, Teneriffa och Málaga, såg kraftiga prisökningar.

Kullman påpekar dock att det har blivit svårare att hitta rätt bostad på grund av inlåsningseffekter på marknaden. Han rekommenderar svenska köpare att anlita en köpmäklare, vilket har blivit ännu viktigare i dagens marknad.