Regeringen utökar utredning för att underlätta coliving på bostadsmarknaden

Marcus Granlund, politiskt sakkunnig justitiedepartementet, Haymanot Wachtmeister, ledamot Svenska colivingförbundet, Mikael Kullberg, statssekreterare justitiedepartementet, Katarina Liljestam Beyer, ordförande Svenska colivingförbundet Pressbild: Svenska Co Living förbundet

Svenska Colivingförbundet välkomnar regeringens nya direktiv som syftar till att granska och revidera hyressättningsreglerna för delningsbostäder, även kallade coliving.

Den aktuella utredningen, som fokuserar på att förenkla privatuthyrning och justera presumtionshyror, kommer nu att utvidgas. Utredningstiden förlängs till den 2 maj 2025 och utredaren får i uppdrag att också se över hyresrättsliga regler samt föreslå förändringar för att underlätta för coliving på den svenska bostadsmarknaden.

Katarina Liljestam Beyer, ordförande för Svenska Colivingförbundet, kommenterar: "Det är mycket positivt att regeringen nu tar detta viktiga och konkreta politiska initiativ för att främja coliving på den svenska bostadsmarknaden. Vi har länge påpekat att otydligheter i regelverket utgör ett reellt problem för seriösa coliving-aktörer. För att denna uppskattade bostadsform ska kunna etableras i Sverige krävs tydliga regler som möjliggör en rimlig hyressättning av delningsbostäder."

Delningsboende, som blev ett svenskt nyord 2021, innebär att tre eller flera vuxna utan familjeband delar en bostad eller lägenhet, där alla har egna hyreskontrakt. De gemensamma utrymmena, som kök, vardagsrum och ibland även badrum, är ofta fullt utrustade och möblerade, och kan även inkludera tjänster som städning och internet. Den privata delen av bostaden är dock inte en fullt utrustad lägenhet. Delningsbostäder omfattas redan av särskilda byggregler som skiljer dem från traditionella bostäder.