MVB och Fabege presenterar nytt teatercenter med avancerade funktioner

Pressbild: MVB

Med tal från bland annat kulturminister Prisa Liljestrand, sånginslag och en rundvandring invigdes Operans och Dramatens nya dekorateljéer i Flemingsberg. Denna unika byggnad, som har uppförts av MVB i samarbete med fastighetsbolaget Fabege, utgör ett betydande tillskott till Sveriges teaterkultur.

b
Pressbild: MVB

"Det har varit ett fantastiskt projekt att genomföra, med många specialanpassade lösningar och högkvalitativa material. Jag vill rikta ett stort tack till Fabege, verksamheten och alla andra samarbetspartners för det fina samarbetet i projektet. Det är en ära att få vara en del av den fortsatta utvecklingen av vår teaterkultur," säger Tobias Lundberg, vd MVB Öst.

Den nya byggnaden består av två huskroppar, där den ena huvudsakligen rymmer repetitionsutrymmen och den andra inrymmer ateljéer som smedja, snickeri, måleri och tapetseri.

Byggnaden är utrustad med flera verksamhetsanpassade lösningar, inklusive en konstruktion med två separata stommar och en rum-i-rum-lösning för att minimera ljud- och vibrationsspridning. Lokalerna har ett 6 200 kvm stort trägolv tillverkat av noga utvalda svenska furutiljor, 44 x 87 mm i tjocklek. Detta golv fungerar inte bara som underlag, utan även som ett arbetsbord där kulissmålare kan fästa sina dukar för målning. Överblivet virke från golvet har använts för att skapa utemiljöer som pergolas och bänkar. Byggnaden har också specialbyggda hissar och portar för att möjliggöra transport av stora dekorföremål, inklusive en fondhiss med måtten 2 x 17 meter.