Höjda Förvaltningskostnader tvingar fram tidiga hyresförhandlingar i Västra Sverige

Pressbild: Fastighetsägarna

Fastighetsägarna har begärt årshyresförhandlingar i Trestad, Bohuslän och Dalsland på grund av en kostnadsökning för förvaltning av hyreslägenheter som uppgår till cirka 15 procent. Detta är i enlighet med trepartsmodellen och kommer att utgöra grunden för de lokala hyresförhandlingarna. Under förhandlingarna beaktas lokala förutsättningar samt både fastighetsägarnas och hyresgästernas behov av en balanserad och hållbar hyresutveckling.

Det är viktigt att hyrorna anpassas efter kostnaderna för att säkerställa en långsiktig och hållbar förvaltning av hyresrätter. Om fastighetsbranschen inte får täckning för sina kostnader riskerar hyresgästerna att drabbas genom neddragningar och uppskjutna investeringar som påverkar trivsel och nöjdhet. Petra Ohldin Lampinen, Näringspolitiskt ansvarig i Uddevalla på Fastighetsägarna GFR, påpekar att ökningen av konkurser inom branschen är tydlig.

I år inleds hyresförhandlingarna extra tidigt i Trestad, Bohuslän och Dalsland på grund av den långdragna processen. Målet är att nå en överenskommelse om hyrorna för 2025 innan årsskiftet så att hyresgästerna kan få information om sin nya hyra i god tid.

Det nuvarande förhandlingssystemet innebär att processen kan ta upp till ett halvår, men Fastighetsägarna kommer att arbeta för att nå en överenskommelse så snabbt som möjligt. Förhandlingarna omfattar cirka 5 500 privatägda hyreslägenheter i området.