Strandskydd - Vad är det och hur ansöker du om dispens?

Foto: Tomi Vadász / Unsplash

Advokatfirman Treschow & Partner skriver om hur strandskyddet är en central del av svensk miljölagstiftning som syftar till att skydda landets stränder, vilket inkluderar både kuster och inlandsvatten som sjöar och vattendrag. Detta skydd är nödvändigt för att bevara djur- och växtliv samt för att garantera allmänhetens tillgång till strandområden.

Vad är Strandskydd?

Strandskyddet är ett generellt skydd som gäller vid alla vattenområden i Sverige. Det förbjuder byggnation och andra förändringar som kan påverka strandens naturvärden eller begränsa allmänhetens tillgång. Inom strandskyddat område är det exempelvis inte tillåtet att:

  • Uppföra nya byggnader.
  • Ändra användningen av befintliga byggnader.
  • Genomföra åtgärder som kan skada växt- och djurliv.

Hur Ansöker du om Strandskyddsdispens?

För att genomföra åtgärder som är förbjudna enligt strandskyddet krävs det en särskild dispens, vilket du ansöker om hos din kommun. För att få strandskyddsdispens behöver du kunna visa att det finns särskilda skäl för åtgärden. Exempel på sådana skäl kan vara:

  • Området har redan en användning som gör att det inte längre fyller strandskyddets syften.
  • Åtgärden behövs för en anläggning som för sin funktion måste ligga vid vattnet, såsom en brygga eller båtklubb.

Strandskyddsdispens i Efterhand

Om du redan har genomfört en åtgärd inom strandskyddat område utan att ha ansökt om dispens, kan du ändå ansöka om dispens i efterhand. Prövningen kommer då att baseras på hur platsen såg ut innan åtgärden genomfördes. Förfarandet för att ansöka om strandskyddsdispens i efterhand är samma som för en vanlig dispens, men det kan bli mer komplicerat eftersom åtgärden redan är genomförd.

Vad Händer om du Utför en Förbjuden Åtgärd Utan Dispens?

Att utföra en förbjuden åtgärd utan strandskyddsdispens kan leda till allvarliga konsekvenser. Det kan klassas som ett miljöbrott, vilket kan resultera i anmälan, krav på att återställa marken till dess ursprungliga skick, eller till och med riva byggnaden. Dessutom kan du bli skyldig att betala en ekonomisk avgift.

Professionell Hjälp med Strandskyddsdispens

Att ansöka om strandskyddsdispens kan vara en komplex process, särskilt om det gäller dispens i efterhand. Det är viktigt att förstå de juridiska kraven och att korrekt presentera de särskilda skäl som krävs för att få en dispens beviljad. Om du behöver hjälp med din ansökan, kan du överväga att kontakta en advokatfirma med erfarenhet inom området.