Höjt bolånetak kan öka ungas intresse för bostadsköp

Foto: Tierra Mallorca / Unsplash

Just nu pågår de stora visningshelgerna, och efter Riksbankens senaste räntesänkning är det troligt att bostadsmarknaden kommer att få ett uppsving. Samtidigt utreds en eventuell höjning av bolånetaket från 85 till 90 procent för att underlätta för fler unga att köpa bostad. Enligt en undersökning från Demoskop, genomförd på uppdrag av Borgo, skulle 30 procent av svenskarna i åldern 18 till 29 år samt 31 procent av hyresgästerna vara mer benägna att köpa en bostad om de kunde låna 90 procent av värdet.

Efter flera år med höga räntor, låg aktivitet och fallande priser har bostadsmarknaden börjat återhämta sig. Data från Svensk Mäklarstatistik visar på en ökning av försäljningar och att bostadspriserna är på väg uppåt.

Stigande priser innebär att tröskeln för förstagångsköpare blir högre. Sedan 2010 har bankernas krav på kontantinsats legat på 15 procent av bostadens värde. Denna regel var avsedd att skapa en mer stabil kreditmarknad, men har särskilt påverkat förstagångsköpare som nu ofta behöver ett större sparkapital, vilket kan leda till att fler tar blancolån eller behöver stöd från familj och vänner för att fylla ut kontantinsatsen.

En höjning av bolånetaket skulle göra det lättare för unga att köpa bostad

Enligt Demoskops undersökning, som utfördes på uppdrag av Borgo, skulle en höjning av bolånetaket från 85 till 90 procent öka intresset för bostadsköp avsevärt, särskilt bland unga och hyresgäster.

Undersökningen visar att nästan en fjärdedel av svenskarna (23 procent) skulle vara mer benägna att köpa bostad om bolånetaket höjdes:

  • 30 procent av personer mellan 18 och 29 år
  • 31 procent av hyresgäster
  • 17 procent av bostadsrättsägare

Finansinspektionen utreder frågan

I januari 2024 fick Finansinspektionen i uppdrag av regeringen att utvärdera en höjning av bolånetaket. Myndigheten är tveksam till förslaget på grund av de ökade riskerna med större hushållslån.

– Efter år av sjunkande bostadspriser har många bostadsägare nu belåning över 100 procent, vilket innebär att deras lån överstiger bostadens nuvarande värde. Detta medför stora risker både för individens privatekonomi och för samhällsekonomin som helhet. Samtidigt är det positivt att regeringen överväger sätt att underlätta för fler att köpa sin första bostad utan att behöva ta dyra och riskfyllda blancolån. Vi ser fram emot att få ta del av resultatet av utredningen, säger Adam Lewenhaupt, medgrundare av Borgo.

Om undersökningen: I mars 2024 genomförde Demoskop en undersökning på uppdrag av Borgo med 2035 deltagare som svarade på frågor om sin privatekonomi.