Årets centrumutvecklare 2024 - Aljoša Lagumdžija

Aljoša Lagumdžija tar emot priset för Årets Centrumutvecklare. Foto: Södertälje City

Södertälje Citys VD, Aljoša Lagumdžija, har blivit utsedd till Årets Centrumutvecklare 2024. Den prestigefyllda utmärkelsen från Riksorganisationen Sveriges centrum- och platsutvecklare erkänner enastående engagemang och ledarskap inom centrum- och platsutveckling. I år blev Södertälje dessutom utsedd till Årets Stadskärna 2024, vilket innebär en historisk dubbelvinst för staden.

Tidigare i våras samlades centrum- och platsutvecklare från hela Sverige i Halmstad för organisationens årliga konferens. Under evenemanget presenterades de tre finalisterna: Johan Jönsson från Hässleholm, Charlotte Svärd från Kristianstad och Aljoša Lagumdžija från Södertälje. Aljoša Lagumdžija mottog utmärkelsen under en ceremoni den 21 maj vid Svenska Stadskärnors årliga konferens, som i år hölls i Malmö.

"Vi vill varmt gratulera Aljoša Lagumdžija från Södertälje! Han är en verklig eldsjäl som med sitt professionella och drivande ledarskap har imponerat på oss alla", säger Marlene Hassel, ordförande i Sveriges centrum- och platsutvecklare och juryns ordförande för utmärkelsen.

Södertälje utnämndes även till Årets Stadskärna 2024 under konferensen i Malmö, vilket gör staden till den första i branschens historia att vinna båda utmärkelserna samma år.

"Det känns helt ofattbart och fantastiskt efter de intensiva åren. Jag är rörd, stolt och glad över det otroligt fina bemötandet och värmen från kollegor på hemmaplan, branschkollegor på konferensen och vänner. Tack till alla som har stöttat oss, det betyder mycket!", säger Aljoša Lagumdžija, VD för Södertälje City.

Aljoša höll också ett välbesökt seminarium om arbetet med Södertäljes platsutveckling.

Nomineringarna till Årets Centrumutvecklare 2024 kom från hela landet, vilket visar på den höga kompetensen, enorma talangen och det djupa engagemanget inom yrket. Juryn stod inför den svåra uppgiften att utse årets vinnare.

"Varje år blir vi påminda om vilka eldsjälar och talanger som finns inom vår yrkeskår. Kreativitet, ledarskapsförmåga och spetskompetens genomsyrar de nominerade, och vi vet hur mycket hårt arbete som ligger bakom. Att bli nominerad av sina kollegor, kommunrepresentanter, lokala fastighetsägare eller näringslivet är i sig en stor seger", säger Marlene Hassel.

Motiveringen för Aljoša Lagumdžija som Årets Centrumutvecklare 2024 lyder: Årets vinnare har visat att stärkt samarbete kring stadens lokala utveckling ger långsiktiga resultat inom allt från strategiska planer och trygghet till hållbara operativa evenemang. Vinnaren har också med passion och glädje arbetat för stadens marknadsföring av platsvarumärket, vilket har ökat stolthet och engagemang hos både företag och invånare. Vinnaren har även bidragit till att synliggöra rollen och yrket som centrum- och platsutvecklare i en regional och nationell kontext.