Fastighetsbolag får stöd i hållbarhetsomställningen av PE och SEB

Foto: PE Teknik & Arkitektur

PE Teknik & Arkitektur (PE) och Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) har inlett ett samarbete för att stödja fastighetsbolag i övergången till ett hållbart och kostnadseffektivt fastighetsbestånd.

Den pågående övergången till ett hållbart samhälle gör energifrågor strategiskt viktiga för alla fastighetsägare. Investeringar i energieffektivitet och förnybar energi bidrar till minskade utsläpp, bibehåller fastighetsvärdet och sänker långsiktiga kostnader. Energieffektivisering kan även förbättra förutsättningarna för uthyrning, fastighetsvärdering, minskning av räntekostnader och bättre energiklassning. Dessutom ställer EU-direktiv krav på förbättrad energiprestanda för byggnader.

För många fastighetsägare kan det vara utmanande att planera och prioritera åtgärder för bästa resultat. PE och SEB har därför startat ett samarbete för att hjälpa fastighetsägare att säkerställa en kostnadseffektiv och hållbar utveckling av sina fastigheter med fokus på energieffektivisering.

PE Teknik & Arkitektur hjälper fastighetsägare med energikartläggning och skräddarsydd analys av fastigheter. Resultatet blir en konkret åtgärdsplan för energieffektivisering som inkluderar prioriteringsordning, lönsamhetsberäkning och kostnadsberäkning för genomförande. Med PEs breda kompetens inom byggnader och deras närmiljö kan de också sätta ihop ett team med nödvändig expertis för upphandling och genomförande av åtgärder. Målet är att hjälpa fastighetsägare att minska sina kostnader, minimera risker och möjliggöra grön finansiering, säger Liselotte Haglind, VD och Koncernchef på PE.

SEB erbjuder sina fastighetsägande kunder energiförbättringslån för att genomföra renoveringar och åtgärder som minskar energianvändningen i byggnader.

Fastighetssektorn står för en betydande del av Sveriges miljöpåverkan, och grön finansiering är en viktig drivkraft i övergången till ett hållbart samhälle. Genom att erbjuda rådgivning inom energieffektivisering och finansiering hjälper vi våra kunder att ställa om till ett hållbart och framtidssäkrat fastighetsbestånd, säger Alva Jonevret, Hållbarhetsexpert på SEB.