Sweco ledande inom arkitektprojekt trots lågkonjunktur

Sweco toppar listan över arkitektbyråer med flest uppdrag på en utmanande marknad. Foto: AdobeStock

SWECO leder listan över företag med flest arkitektprojekt inom både privat och offentlig sektor, följt av Tengbomgruppen och White Arkitekter. Detta framgår av en ny rapport från Byggfakta och Tendium, som har kartlagt arkitektmarknaden.

Arkitektbranschen har påverkats kraftigt av lågkonjunkturen. I slutet av 2022 sjönk projekteringsindex kraftigt och nådde under andra halvan av 2023 en bottennivå på -50 procent jämfört med samma period föregående år. Minskningen i projekteringsstarter beror på minskad nybyggnation. Det framtida uppskattade byggkostnadsvärdet för nybyggnadsprojekt som påbörjats mellan april 2023 och mars 2024 är 45 procent lägre än föregående 12 månader.

Nu finns dock tecken på en stabilisering inom arkitektbranschen, enligt en färsk rapport från Byggfakta och Tendium. Nedgången är inte lika kraftig längre. Under 2023 spenderade statliga myndigheter, regioner, kommuner, offentligt ägda bolag och andra offentliga organisationer 1,8 miljarder kronor på arkitekttjänster, vilket är en ökning med sex procent. Dessa inköp inkluderar både upphandlingspliktiga köp och avtal genom ramavtal och direktupphandlingar, enligt Tendium.

Kommunerna stod för den största delen av de offentliga investeringarna i arkitektföretag under 2023. Stockholms stad hade den högsta summan utbetalningar till arkitektföretag mellan 2019 och 2023, med över en miljard kronor. Statens Fastighetsverk var också en betydande beställare.

Vilka arkitektföretag klarar sig bäst i dessa utmanande tider? Rapporten rankar företag baserat på antalet projekt med byggstart tre år bakåt och två år framåt. SWECO toppar listan över företag med flest privata och offentliga arkitektprojekt, följt av Tengbomgruppen och White Arkitekter.