Schneider Electrics trendrapport - Ökande digitalisering av Svenska fastigheter

En ökande andel svenska företag investerar i uppkopplade säkerhetssystem och energieffektiv styrning enligt Schneider Electrics senaste rapport. Bild: Schneider Electric

En nyligen publicerad rapport från Schneider Electric indikerar att de mest frekventa uppkopplingarna i dagens fastigheter utgörs av olika säkerhetssystem, inklusive brand- och inbrottslarm. Rapporten avslöjar även att svenska företag har ökat sin anslutning till digitala lösningar jämfört med tidigare år. Den mest betydande ökningen sedan 2021 har observerats inom området för intelligent styrning av värme och ventilation.

Schneider Electrics senaste Trendrapport för 2023/2024 visar på en generell ökning av uppkopplingen inom fastigheter i Sverige. Samtidigt noterar man att färre fastighetsbolag har investerat i digitala lösningar de senaste tre åren jämfört med den tidigare undersökningen från 2021. När det gäller specifika områden som företagen väljer att fokusera på i sina lokaler, är säkerhetssystem fortfarande de mest prioriterade. Av de svarande företagen i årets rapport uppger 77 procent att de använder uppkopplade system för brand- och inbrottslarm, jämfört med knappt hälften år 2021. Samtidigt märks en tydlig ökning av intresset för energistyrningslösningar bland företagen.

– Det ökande intresset för att digitalisera fastigheter har påverkats av både pandemin och energikrisen. Dessutom har EU nyligen enats om att revidera direktivet om byggnaders energiprestanda, vilket innebär ambitiösa krav för såväl nya som renoverade fastigheter. Med tanke på att byggnader står för över en tredjedel av växthusgasutsläppen inom EU, blir detta avgörande för att uppnå målen om klimatneutralitet år 2050. Effektiva energiåtgärder, som möjligheten att reglera värme och ventilation efter behov, förväntas därmed bli ännu viktigare framöver, säger Jenny Larsson, VD på Schneider Electric i Sverige.