SEB satsar stort på Stena Fastigheters hållbarhetsvision med 2,7 miljarder i lån

Jakob Nilsson, Ekonomi- och finanschef på Stena Fastigheter. Stena Fastigheter tecknar hållbarhetslänkade lån hos SEB på 2,7 miljarder- Nu har fastighetsbolaget 75 procent hållbar finansiering. Foto: Stena Fastigheter

Stena Fastigheter har nyligen ingått ett avtal om hållbarhetslänkade lån hos SEB till ett värde av 2,7 miljarder kronor. Syftet är att ytterligare stärka och utveckla sina bostadskvarter. Stena Fastigheter, som fokuserar på långsiktig stadsutveckling, har förbundit sig att skapa trygga bostadsmiljöer samtidigt som de strävar efter att minska energiförbrukningen och klimatpåverkan i nybyggnationen.

Jakob Nilsson, ekonomi- och finanschef på Stena Fastigheter, uttrycker sin glädje över att SEB väljer att koppla en betydande del av finansieringen till företagets hållbarhetsinsatser. Han ser detta som en bekräftelse på att deras ambitiösa arbete inom social och grön hållbarhet har en positiv inverkan på utvecklingen av deras bostadskvarter och fastighetsvärden.

De hållbarhetslänkade lånen hos SEB innebär att Stena Fastigheter nu har uppnått 75 procent hållbar finansiering. Av dessa är 60 procent knutna till hållbarhetsaspekter kopplade till sociala frågor, medan 15 procent utgörs av gröna lån.

Charlotta Prytz Hedström, Client Executive på SEB, uttrycker stolthet över förtroendet att koppla lånen till Stena Fastigheters utvalda hållbarhetsindikatorer. Räntevillkoren anpassas efter måluppfyllelse, vilket skapar incitament för fortsatt arbete mot bolagets strategiska mål inom grön och social hållbarhet. Målet är att uppnå 100 procent hållbar finansiering.

Lånet hos SEB är kopplat till viktiga prestandaindikatorer som rör trygghet i bostadskvarteren, energieffektivisering och minskat klimatavtryck i produktionen av nya bostäder. Stena Fastigheter har tidigare, sedan 2018, linjerat sina klimatmål mot det globala 1,5-gradersmålet med en vision om att nå netto nollutsläpp år 2045. Sedan 2010 har företaget minskat sin energiförbrukning med över 35 procent och har integrerat social hållbarhet i sin verksamhet i över två decennier, med fokus på FN:s globala hållbarhetsmål inom områdena trygghet, arbete, skola och fritid.

Stena Fastigheter har varit branschledande genom att, redan 2021, teckna ett lån kopplat till social hållbarhet hos Handelsbanken. Dessutom har företaget hållbarhetslänkande lån hos SBAB och Swedbank. Med 27 000 hyresbostäder och 2 000 kommersiella lokaler i och runt Sveriges storstäder och planer för 1 000 nya bostäder per år framöver, fortsätter Stena Fastigheter att vara en drivkraft för hållbar utveckling inom fastighetssektorn.