Del av fastighetsjätte i Kina får skräpstatus

Ng Han Guan/AP/TT: "One World City", ett av Country Gardens pågående byggprojekt i Peking.

Country Garden, som förra året var Kinas största fastighetsutvecklare sett till försäljning, har samlat på sig över 1 biljon yuan (1 600 miljarder kronor) i skulder. Tidigare i augusti meddelades att man vid två tillfällen inte klarat av sina betalningar vilket innebär att bjässen nu riskerar konkurs.

Problemen med kassaflödet har skapat en oro kring att bolaget ska kollapsa, vilket många varnar skulle kunna få katastrofala konsekvenser för Kinas finansiella system och ekonomi.

Country Garden väntas de kommande dagarna publicera sina siffror för det första halvåret och har flaggat för att man väntar sig en nettoförlust på kring motsvarande 80 miljarder kronor.

För mindre än två år sedan gick den kinesiska fastighetsjätten China Evergrande Group i konkurs, något som sände chockvågor världen över och som investerarna har i färskt minne.

Priserna har rasat på den kinesiska fastighetsmarknaden generellt de senaste åren. Värderingen på Country Garden som företag har fallit från 50 miljarder USA-dollar vid toppen under 2018 till 3,3 miljarder dollar i år.