Karlatornets fasader och glaspartier blir något utöver det vanliga

Karlatornet beräknas stå klart 2023. Bild: Olivier de Rooij

Arbetet med Karlatornet i Göteborg, som ska bli Nordens högsta hus när det står klart, fortgår enligt tidsplan. För närvarande pågår bland annat montage av fasadelement och med stora fönsterpartier. Med sina 245 meter och 73 våningsplan kommer Karlatornet verkligen att bli något utöver det vanliga när fastigheten så småningom står klar.

Text: Annika Wihlborg

–Projektet befinner sig i ett spännande skede, just nu installeras fasadelement som har en beklädnad av betong med iblandat glasfiber. Det är ett levande material som är beständigt och även tillför estetiska kvaliteter till fastigheten. Ytterligare en stor fördel med glassfiber reinforced concrete, som det heter på engelska, är att man får betongens robusta utseende men samtidigt bidrar till att hålla vikten nere på fasadelementen. Resultatet är relativt tunna och lätta beklädnadselement, säger Olivier de Rooij, fasadkonsult och regionansvarig i Göteborg på ACC Glas och Fasadkonsult. ACC bistår Serneke i projektet som sakkunniga inom fasad och har även bistått vid upphandling av fasadentreprenör.

 

bild
Höga vindlaster och mycket rörelse i huset är några av projektets utmaningar. Bild: Olivier de Rooij

Höga vindlaster och mycket rörelse i huset

För den arkitektoniska utformningen av Karlatornet står den världsberömda arkitektbyrån Skidmore Owings & Merrill.

–Även om vi har gedigen erfarenhet av glasfasader så är det förstås speciellt att bygga så här högt. Det genererar höga vindlaster och mycket rörelse i huset. Den långa byggprocessen med stomme och fasad som monteras parallellt gör även att man behöver ta hänsyn till krympning i nedre delen av tornet, säger Olivier de Rooij.

–Arbetet med att montera fasadelement och stora fönster som i många fall sträcker sig från golv till tak pågår för fullt, just nu har vi nått till plan tretton, vilket innebär fyra våningar över mark, säger Olivier de Rooij.

 

bild
Karlatornets fasad består till stor del av glaspartier och fasadelement med iblandad glasfiber. Bild: Olivier de Rooij

 

bild